Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Można się sprzeczać, czy lepsza jest zupa ogórkowa na udkach, czy też może raczej ta przygotowywana na żeberkach. Zwolennicy jednej i drugiej frakcji będą żarliwie bronić swoich racji. A przecież obie wersje są pyszne i można je gotować na zmianę. Przecież ogórkowa nie musi być wciąż taka sama! Nasi stali czytelnicy dobrze o tym wiedzą, bo na blogu można znaleźć nie tylko ogórkową na żeberkach i udkach, ale nawet ogórkową z ogórków świeżych lub małosolnych.
Tym razem jednak jest klasycznie z ogórkami kiszonymi. Zawsze powtarzam, że jakość ogórków użytych na zupę ma kluczowe znaczenie. Do zupy można dodać mniej jędrną marchewkę lub pietruszkę, ale ogórki muszą być idealne. Inne mogą zwyczajnie popsuć jej smak.
Szkoły przygotowywania ogórków przed dodaniem do garnka są różne. Jedni ścierają na tarce (o dużych lub małych oczkach), inni blendują, kroją w kosteczkę. Jedni podduszają ogórki na maśle, twierdząc, że bez tego ogórki są twarde, inni gotują bez podduszania i ich zupa jest równie pyszna. A ja znowu powiem swoje – gotujcie na różne sposoby, ta różnorodność jest bardzo potrzebna!
Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy.
Ogórkowy zawrót głowy może przybierać różne formy. Poznajcie kilka z nich:
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Wegetariańska zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Udka myjemy, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i suszoną włoszczyznę, gotujemy 40 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy razem z umytym porem.
Do garnka dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 20 minut.
Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy, kiedy ziemniaki są już miękkie. Chwilę gotujemy. Do garna z zupą dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zupę podajemy z kawałkami mięsa z udek, zabielamy śmietaną, posypujemy zieleniną.