Zupa ogórkowa na udkach
1 godz 18 min
Łatwy
40
dag
Ogórek kiszony
2
Udka
4
Ziemniaki większe
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
Seler
1
kawałek
Por
2
ząbków
1
łyżka
Suszona włoszczyzna
2
Liść laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Śmietana do zabielenia zupy (słodka lub kwaśna, wg upodobań)
trochę
Świeża zielenina
.
Wartości odżywcze
Białko
13.99 g
Węglowodany
31.99 g
Tłuszcze
10.61 g
Wartość energetyczna
270.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
78 min
Krok 1
40 min
Udka myjemy, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i suszoną włoszczyznę, gotujemy 40 minut.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy razem z umytym porem.
Krok 3
20 min
Do garnka dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 20 minut.
Krok 4
10 min
Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy, kiedy ziemniaki są już miękkie. Chwilę gotujemy. Do garna z zupą dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 5
3 min
Zupę podajemy z kawałkami mięsa z udek, zabielamy śmietaną, posypujemy zieleniną.
Można się sprzeczać, czy lepsza jest zupa ogórkowa na udkach, czy też może raczej ta przygotowywana na żeberkach. Zwolennicy jednej i drugiej frakcji będą żarliwie bronić swoich racji. A przecież obie wersje są pyszne i można je gotować na zmianę. Przecież ogórkowa nie musi być wciąż taka sama! Nasi stali czytelnicy dobrze o tym wiedzą, bo na blogu można znaleźć nie tylko ogórkową na żeberkach i udkach, ale nawet ogórkową z ogórków świeżych lub małosolnych.
Tym razem jednak jest klasycznie z ogórkami kiszonymi. Zawsze powtarzam, że jakość ogórków użytych na zupę ma kluczowe znaczenie. Do zupy można dodać mniej jędrną marchewkę lub pietruszkę, ale ogórki muszą być idealne. Inne mogą zwyczajnie popsuć jej smak.
Szkoły przygotowywania ogórków przed dodaniem do garnka są różne. Jedni ścierają na tarce (o dużych lub małych oczkach), inni blendują, kroją w kosteczkę. Jedni podduszają ogórki na maśle, twierdząc, że bez tego ogórki są twarde, inni gotują bez podduszania i ich zupa jest równie pyszna. A ja znowu powiem swoje – gotujcie na różne sposoby, ta różnorodność jest bardzo potrzebna!
Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy.
Ogórkowy zawrót głowy może przybierać różne formy. Poznajcie kilka z nich:
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Wegetariańska zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Tym razem jednak jest klasycznie z ogórkami kiszonymi. Zawsze powtarzam, że jakość ogórków użytych na zupę ma kluczowe znaczenie. Do zupy można dodać mniej jędrną marchewkę lub pietruszkę, ale ogórki muszą być idealne. Inne mogą zwyczajnie popsuć jej smak.
Szkoły przygotowywania ogórków przed dodaniem do garnka są różne. Jedni ścierają na tarce (o dużych lub małych oczkach), inni blendują, kroją w kosteczkę. Jedni podduszają ogórki na maśle, twierdząc, że bez tego ogórki są twarde, inni gotują bez podduszania i ich zupa jest równie pyszna. A ja znowu powiem swoje – gotujcie na różne sposoby, ta różnorodność jest bardzo potrzebna!
Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy.
Ogórkowy zawrót głowy może przybierać różne formy. Poznajcie kilka z nich:
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Wegetariańska zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Komentarze 0