Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Tym razem proponuję pyszną zupę z zielonymi ogórkami w roli głównej. Zupa ze świeżych ogórków ma delikatny i orzeźwiający smak, w sam raz na lato. Zupę podaję z salsą ogórkową i balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym, który doskonale podkręca jej smak.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
5 min
Przygotuj sos – do naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstania gładka emulsja. Odstaw. Jeden ogórek pokrój w drobną kostkę i odłóż do dekoracji zupy.
Krok 2
5 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
Krok 3
8 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Teraz dodaj ogórki.
Krok 4
10 min
Składniki zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 5
6 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Krok 6
3 min
Zupę podawaj z pokrojonym ogórkiem i sosem miodowo-cytrynowym.
Krok 1
z
6
Składniki:
Sok z cytryny, Miód, Ocet balsamiczny, Oliwa z oliwek, Ogórek
Przygotuj sos – do naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstania gładka emulsja. Odstaw. Jeden ogórek pokrój w drobną kostkę i odłóż do dekoracji zupy.
Krok 2
z
6
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
Krok 3
z
6
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Teraz dodaj ogórki.
Krok 4
z
6
Składniki zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 5
z
6
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Krok 6
z
6
Zupę podawaj z pokrojonym ogórkiem i sosem miodowo-cytrynowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0