Dylematy na temat
zupy ogórkowej nie muszą dotyczyć tylko dodatku, z którym się ją gotuje. Ziemniaki czy ryż? Oto jest pytanie, ale nie jedyne, które pojawia się w mojej głowie, kiedy myślę o ogórkowej. W wersji tradycyjnej, a może krem? Z ogórkami kiszonymi, a może zupełnie inaczej? Bo może być inaczej, choć równie pysznie.
Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi to sposób na ogórkową inną niż wszystkie. Zupa jest łagodniejsza w smaku, choć wciąż przyjemnie kwaśna, bo przygotowana z
Zupą ogórkową Jak u Mamy Winiary, w której znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw, a w nich ogórki kwaszone, a dodatkowo idealnie dobrane przyprawy. Ta ogórkowa nie może się nie udać!
Ogórki małosolne przed dodaniem do zupy podduszamy na maśle, dzięki czemu nabierają łagodnego maślanego smaku i aromatu. Można je obrać, ale jeśli lubicie dobrze wyczuwalne ich kawałki w zupie, zetrzyjcie je razem ze skórką. W czasie duszenia dodałam do ogórków ząbek czosnku i nieduży baldach kopru, który oddał swój cudowny aromat. Oczywiście baldach, czyli kwiatostan kopru, nie jest konieczny, ale w sezonie na ogórki małosolne jest duże prawdopodobieństwo, że i Wy macie go w kuchni. Jeśli tak jest, nie rezygnujcie z tego dodatku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 duże porcje zupy.
Komentarze 0