
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi i ziemniakami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi to sposób na ogórkową inną niż wszystkie. Zupa jest łagodniejsza w smaku, choć wciąż przyjemnie kwaśna, bo przygotowana z Zupą ogórkową Jak u Mamy Winiary, w której znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw, a w nich ogórki kwaszone, a dodatkowo idealnie dobrane przyprawy. Ta ogórkowa nie może się nie udać!
Ogórki małosolne przed dodaniem do zupy podduszamy na maśle, dzięki czemu nabierają łagodnego maślanego smaku i aromatu. Można je obrać, ale jeśli lubicie dobrze wyczuwalne ich kawałki w zupie, zetrzyjcie je razem ze skórką. W czasie duszenia dodałam do ogórków ząbek czosnku i nieduży baldach kopru, który oddał swój cudowny aromat. Oczywiście baldach, czyli kwiatostan kopru, nie jest konieczny, ale w sezonie na ogórki małosolne jest duże prawdopodobieństwo, że i Wy macie go w kuchni. Jeśli tak jest, nie rezygnujcie z tego dodatku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 duże porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
2 minKrok 5
3 min
Krok 1 z 5
Ogórki małosolne ścieramy na tarce o dużych oczkach (obieranie ogórków nie jest konieczne) i podduszamy je na maśle ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Krok 2 z 5
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy i gotujemy 5 minut.

Krok 3 z 5
W wyższym naczyniu rozprowadzamy zawartość dwóch opakowań z zupą ogórkową w 0,7 l wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, zagotowujemy i gotujemy 10 minut często mieszając.

Krok 4 z 5
Pod koniec gotowania dodajemy do garnka podduszone na maśle ogórki małosolne.

Krok 5 z 5
Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0