Ogórkowa z mięsem i ryżem
1 godz 5 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.78 g
Węglowodany
25.01 g
Tłuszcze
11.3 g
Wartość energetyczna
273 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
7 min
W garnku z grubym dnem rozgrzej masło.
Krok 2
25 min
Wyciśnij przez praskę czosnek, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij mieszając. Dodaj mielone mięso i smaż, przegarniając łopatką, aż się zrumieni.
Krok 3
5 min
Zalej 5 szklankami wody, dołóż startą na grubych oczkach marchewkę, doprowadź do wrzenia i wsyp ryż.
Krok 4
15 min
Gotuj, często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki.
Krok 5
8 min
Zawartość opakowań Zup ogórkowych rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Gotuj często mieszając ok. 7 min.
Krok 6
5 min
Na koniec zabiel śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa ogórkowa z mięsem i ryżem to pomysł na nową wersję tradycyjnej ogórkowej. Zamiast ziemniaków dodajemy do niej mielone mięso i ryż. Mimo tej wariacji zupa ogórkowa nie traci nic ze swojej tradycyjnej, uroczej prostoty – całość zabielamy śmietaną i doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Pomysł na zupę ogórkową z mięsem i ryżem to przepis mniej tradycyjny, ale tak samo niezawodny, i oczywiście – wyjątkowo smaczny!
Komentarze 0