Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

0
82 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 ml
Jogurt naturalny
100 g
Ser feta
150 g
Ogórek
1 
Awokado
6 
Rzodkiewka
1 trochę
Sok z cytryny
0.5 ząbek
Czosnek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.23 g
Tłuszcze
16.8 g
Węglowodany
12.98 g
Wartość energetyczna
230.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
5 min
Ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 2
1 min
Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Awokado obierz, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
5 min
Rzodkiewki oczyść i pokrój w paseczki.
Krok 5
5 min
Ogórek, rzodkiewki, czosnek wymieszaj w misce, dodaj 500 ml jogurtu i dobrze wymieszaj.
Krok 6
60 min
Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę.
Krok 7
1 min
Chłodnik podaj z cząstkami awokado i kostkami fety.
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 1 z 7

Ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 2 z 7

Ser feta pokrój w kostkę.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 3 z 7

Awokado obierz, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 4 z 7

Rzodkiewki oczyść i pokrój w paseczki.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 5 z 7

Ogórek, rzodkiewki, czosnek wymieszaj w misce, dodaj 500 ml jogurtu i dobrze wymieszaj.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 6 z 7

Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę.

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Krok 7 z 7

Chłodnik podaj z cząstkami awokado i kostkami fety.

Klasyczny chłodnik w zupełnie nowym wydaniu. Kto powiedział, że chłodnik musi być wykonany na bazie botwinki? Wersja z ogórkiem i awokado łamie zasady i pokazuje, że każdy przepis można przekształcić w coś zupełnie nowego. Nasz chłodnik ogórkowy z awokado łączy w sobie także takie składniki jak pikantna rzodkiewka, słony ser feta czy kwaskowaty sok z cytryny. Okaże się doskonałym pomysłem na szybki, orzeźwiający i pożywny obiad w upalne dni. Nie wymaga gotowania ani długich przygotowań. Trzeba jedynie dać mu odrobinę czasu na schłodzenie.



Na początek obierz ogórka, wydrąż z niego gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ser feta także pokrój w kostkę. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na cząstki. Skrop je z sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak awokado, ale zapobiegnie jego sczernieniu.



Kolejnym krokiem jest oczyszczenie rzodkiewek i pokrojenie ich w paski. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce i dodaj do nich pół litra jogurtu naturalnego. Następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. Gotową zupę podawaj z cząstkami awokado i kostkami fety. Dobrze skomponuje się także z pieczywem. Możesz wybrać świeże lub przygotować aromatyczne grzanki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika