Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
82min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.23 g
Węglowodany
12.98 g
Tłuszcze
16.8 g
Wartość energetyczna
230.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
5 min
Ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 2
1 min
Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Awokado obierz, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
5 min
Rzodkiewki oczyść i pokrój w paseczki.
Krok 5
5 min
Ogórek, rzodkiewki, czosnek wymieszaj w misce, dodaj 500 ml jogurtu i dobrze wymieszaj.
Krok 6
60 min
Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę.
Krok 7
1 min
Chłodnik podaj z cząstkami awokado i kostkami fety.
Klasyczny chłodnik w zupełnie nowym wydaniu. Kto powiedział, że chłodnik musi być wykonany na bazie botwinki? Wersja z ogórkiem i awokado łamie zasady i pokazuje, że każdy przepis można przekształcić w coś zupełnie nowego. Nasz chłodnik ogórkowy z awokado łączy w sobie także takie składniki jak pikantna rzodkiewka, słony ser feta czy kwaskowaty sok z cytryny. Okaże się doskonałym pomysłem na szybki, orzeźwiający i pożywny obiad w upalne dni. Nie wymaga gotowania ani długich przygotowań. Trzeba jedynie dać mu odrobinę czasu na schłodzenie.
Na początek obierz ogórka, wydrąż z niego gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ser feta także pokrój w kostkę. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na cząstki. Skrop je z sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak awokado, ale zapobiegnie jego sczernieniu.
Kolejnym krokiem jest oczyszczenie rzodkiewek i pokrojenie ich w paski. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce i dodaj do nich pół litra jogurtu naturalnego. Następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. Gotową zupę podawaj z cząstkami awokado i kostkami fety. Dobrze skomponuje się także z pieczywem. Możesz wybrać świeże lub przygotować aromatyczne grzanki.
Na początek obierz ogórka, wydrąż z niego gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ser feta także pokrój w kostkę. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na cząstki. Skrop je z sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak awokado, ale zapobiegnie jego sczernieniu.
Kolejnym krokiem jest oczyszczenie rzodkiewek i pokrojenie ich w paski. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce i dodaj do nich pół litra jogurtu naturalnego. Następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. Gotową zupę podawaj z cząstkami awokado i kostkami fety. Dobrze skomponuje się także z pieczywem. Możesz wybrać świeże lub przygotować aromatyczne grzanki.
Komentarze 0