Garmażerka to nie tylko mrożone pierogi i gotowe sałatki w słoikach. Wszystkie te pyszności można z łatwością przygotować w domu. Wypróbuj przepisy na kluski śląskie z dziurką oraz kopytka – zarówno gotowane, jak i smażone na chrupko. Wśród przepisów na domową garmażerkę znajdziesz też sposób na idealne ciasto do pierogów, a przy okazji dowiesz się, jak zrobić pierogi ruskie i jak doprawić świąteczne pierogi z kapustą i grzybami, tak by zachwycały smakiem w te wyjątkowe dni. Samodzielnie przygotowane potrawy mogą być o wiele smaczniejsze niż ze sklepu, a na dodatek możemy je w pełni dostosować do gustu rodziny. Warto przygotować większe porcje i zamrozić, by w dowolnym momencie cieszyć się smakiem domowych dań. Garmażerka to jednak nie tylko potrawy mączne. Doskonałym pomysłem są również dynia w zalewie słodko-kwaśnej, buraczki do słoików, sałatka z zielonych ogórków czy golonka w słoiku.
Pierogi to chyba najpopularniejsze danie mączne, które można przygotować na wiele różnych sposób – z mięsem, kapustą, soczewicą, a nawet na słodko z serem, jagodami lub truskawkami. Domowa garmażerka nie ma sobie równych, jednak aby pierogi wyszły idealne, warto wykorzystać sprawdzony przepis na ciasto. A może kaszubskie racuchy? Przygotowuje się je w ekspresowym tempie – doskonale sprawdzą się na kolację dla całej rodziny! Równie pysznym daniem, które warto przygotować, są naleśniki. Można je nadziać soczewicą, zwieńczając serem żółtym lub przyrządzić z serem białym i dżemem, jeżeli lubimy wersję na słodko. Zobacz, co jeszcze możesz zrobić, żeby domowa garmażerka kojarzyła się tylko z pysznym smakiem i rodzinnym obiadem!