Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety ziemniaczane

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
6 
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 pęczek
Szczypiorek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bazylia świeża
250 ml
Śmietana Gęsta
1 łyżka
Musztarda
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
18.59 g
Węglowodany
85.95 g
Wartość energetyczna
600.78 kcal
Białko
25.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy. Odcedzamy,a gdy ostygną przepuszczamy przez maszynkę.
Krok 2
10 min
Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 3
10 min
Przygotowujemy farsz:4 jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekany szczypiorek,sól,pieprz,musztardę i kilka łyżek śmietany,ale nie za dużo,żeby farsz nie był za rzadki.
Krok 4
10 min
Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie,nieduże placki.na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy,nadając owalny wydłużony kształt.
Krok 5
5 min
Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.
Krok 6
2 min
Krokiety wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.
Krokiety ziemniaczane

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy. Odcedzamy,a gdy ostygną przepuszczamy przez maszynkę.

Krokiety ziemniaczane

Krok 2 z 6

Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.

Krokiety ziemniaczane

Krok 3 z 6

Przygotowujemy farsz:4 jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekany szczypiorek,sól,pieprz,musztardę i kilka łyżek śmietany,ale nie za dużo,żeby farsz nie był za rzadki.

Krokiety ziemniaczane

Krok 4 z 6

Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie,nieduże placki.na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy,nadając owalny wydłużony kształt.

Krokiety ziemniaczane

Krok 5 z 6

Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.

Krokiety ziemniaczane

Krok 6 z 6

Krokiety wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.

Krokiety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla krokietów przyrządzanych na bazie mięsa. Zwłaszcza że faszerujemy je wyśmienitą masą z jajek, szczypiorku, śmietany i musztardy. Usmażone na złoty kolor krokiety ziemniaczane podawaj z sosem pieczarkowym lub innym, Twoim ulubionym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika