Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest JOLA3
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
1  szklanka
Woda
30  dag
Boczek wędzony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.26 g
Węglowodany
90.71 g
Tłuszcze
38.38 g
Wartość energetyczna
783.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Mąkę, sól oraz wodę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
Krok 2
10 min
Odstawiamy na około 10 minut.
Krok 3
3 min
W dużym garnuku zagotowujemy wodę.
Krok 4
10 min
Do gotującej wody wsypujemy kluseczki zrobione na łyżeczce z ciasta. Gotujemy, aż nie wypłyną na wierzch.
Krok 5
5 min
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Krok 6
2 min
Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerz i polewamy boczkiem.
Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 1 z 6

Mąkę, sól oraz wodę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 2 z 6

Odstawiamy na około 10 minut.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 3 z 6

W dużym garnuku zagotowujemy wodę.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 4 z 6

Do gotującej wody wsypujemy kluseczki zrobione na łyżeczce z ciasta. Gotujemy, aż nie wypłyną na wierzch.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 5 z 6

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 6 z 6

Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerz i polewamy boczkiem.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem to przepis kuchni chłopskiej. W zależności od regionu kluski są podawane w różnych formach i pod różnymi nazwami. Jak przygotować to proste danie? Poznaj przepis na szybki posiłek stworzone przy pomocy łyżeczki. Kluski kładzione łyżką z dodatkiem wędzonego boczku polecamy podawać z surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.3g / 12%
Węglowodany
90.7g / 45%
Tłuszcze
38.4g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha