Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kopytka z serem i bułką tartą

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
300 g
Twaróg
2 
Jajko
2 szklanek
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Sól
4 łyżek
Masło
2 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
640.9 kcal
Tłuszcze
16.85 g
Węglowodany
96.94 g
Białko
25.94 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 2
5 min
Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 3
8 min
Ziemniaki połącz z serem, mąką i jajkami. Zagnieć ciasto.
Krok 4
5 min
Uformuj wałeczki, pokrój ukośnie kopytka.
Krok 5
10 min
Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj stopniowo kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odsącz i rozłóż na talerzach.
Krok 6
5 min
Masło rozpuść w rondelku. Wsyp bułkę, zrumień.
Krok 7
2 min
Kopytka polej masłem z bułką i posyp cukrem.
Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 1 z 7

Składniki: Ziemniaki

Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 2 z 7

Składniki: Twaróg

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.

Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 3 z 7

Składniki: Jajko, Mąka pszenna

Ziemniaki połącz z serem, mąką i jajkami. Zagnieć ciasto.

Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 4 z 7

Uformuj wałeczki, pokrój ukośnie kopytka.

Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 5 z 7

Składniki: Sól

Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj stopniowo kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odsącz i rozłóż na talerzach.

Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 6 z 7

Składniki: Masło, Bułka tarta

Masło rozpuść w rondelku. Wsyp bułkę, zrumień.

Kopytka z serem i bułką tartą

Krok 7 z 7

Składniki: Cukier

Kopytka polej masłem z bułką i posyp cukrem.

Jak zrobić kopytka z serem i bułką tartą? Zacznij od ziemniaków – obierz i ugotuj kilogram. Gdy będą już miękkie, przepuść je przez praskę albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Także twaróg (ok. 300 gramów) przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj 4 łyżki mąki i dwa jajka. Zagnieć ciasto.

Mając gotowe ciasto na kopytka, uformuj z niego podłużne wałki, a następnie pokrój je ukośnie nożem na kształt kopytek.

Zagotuj garnek posolonej wody i wrzucaj pojedynczo kopytka. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź i wyłóż na talerze.

Masz już przygotowane kopytka z serem. Przyszła pora na przyrządzenie bułki tartej. Rozpuść w rondelku na małym ogniu 4 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki bułki tartej, mieszaj dokładnie do czasu, aż bułka zrobi się złociście rumiana. Polej tak przygotowaną bułką tartą kopytka z serem. Możesz też całość posypać cukrem.

Przepis na kopytka z serem białym i bułką tartą, podane na słodko z cukrem, możesz urozmaicić o ulubiony dżem, słodką marmoladę, domową konfiturę. Kopytka z twarogiem mogą też pysznie smakować z owocami (truskawkami, jabłuszkami, morelami lub innymi słodkościami). Najlepiej podawać je na ciepło – z rozpływającym się masłem i słodką posypką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika