Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kopytka z serem i bułką tartą
Dodaj do CookBook

Kopytka z serem i bułką tartą

(1)
40 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Ziemniaki ugotowane
225  g
Twaróg
1 
Jajko
1.5  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Sól
3  łyżek
Masło
1.5  łyżek
Bułka tarta
trochę
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
106.9 g
Wartość energetyczna
660.6 kcal
Tłuszcze
16.1 g
Białko
23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak zrobić kopytka z serem i bułką tartą? Zacznij od ziemniaków – obierz i ugotuj kilogram. Gdy będą już miękkie, przepuść je przez praskę albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Także twaróg (ok. 225 gramów) przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj 1,5 łyżki mąki i jajko. Zagnieć ciasto.

Mając gotowe ciasto na kopytka, uformuj z niego podłużne wałki, a następnie pokrój je ukośnie nożem na kształt kopytek.

Zagotuj garnek posolonej wody i wrzucaj pojedynczo kopytka. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź i wyłóż na talerze.

Masz już przygotowane kopytka z serem. Przyszła pora na przyrządzenie bułki tartej. Rozpuść w rondelku na małym ogniu 4 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki bułki tartej, mieszaj dokładnie do czasu, aż bułka zrobi się złociście rumiana. Polej tak przygotowaną bułką tartą kopytka z serem. Możesz też całość posypać cukrem.

Przepis na kopytka z serem białym i bułką tartą, podane na słodko z cukrem, możesz urozmaicić o ulubiony dżem, słodką marmoladę, domową konfiturę. Kopytka z twarogiem mogą też pysznie smakować z owocami (truskawkami, jabłuszkami, morelami lub innymi słodkościami). Najlepiej podawać je na ciepło – z rozpływającym się masłem i słodką posypką.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 2

    5 min
    Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 3

    8 min
    Ziemniaki połącz z serem, mąką i jajkami. Zagnieć ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Uformuj wałeczki, pokrój ukośnie kopytka.
  • Krok 5

    10 min
    Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj stopniowo kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odsącz i rozłóż na talerzach.
  • Krok 6

    5 min
    Masło rozpuść w rondelku. Wsyp bułkę, zrumień.
  • Krok 7

    2 min
    Kopytka polej masłem z bułką i posyp cukrem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    32 min Łatwy
  • Kopytka z kaszy gryczanej

    Kopytka z kaszy gryczanej

    1 godz Łatwy
  • Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    45 min Średni
  • Kopytka z kurkami i bobem

    Kopytka z kurkami i bobem

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu