Domowa konserwa wieprzowa
1590min
Łatwy
3 kg
Wieprzowina surowa
0.5 kostka
4 ząbków
Czosnek
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
132.29 g
Węglowodany
1.6 g
Tłuszcze
72.05 g
Wartość energetyczna
1219.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1590 min
Krok 1
15 min
2 kilogramy mięsa zemleć w maszynce do mielenia, pozostałe pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Czosnek drobno posiekać, ziele angielskie rozdrobnić i dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Wymieszać dokładnie, dodając stopniowo wywar.
Krok 4
1440 min
Gdy masa będzie jednolita, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 5
120 min
Przed włożeniem do słoika spróbować i ewentualnie doprawić. Na mięso w słoiku wlać około 1 cm wody, zakręcić i gotować 2 godziny na małym ogniu.
Konserwy wielu osobom kojarzą się z biwakiem i beztroskimi wakacjami pod namiotem. Warto przypomnieć sobie te czasy z przepisem na domową konserwę wieprzową! Podstawą jest mieszane mięso wieprzowe - np. z łopatki, a o intensywny smak zadba też Bulion WINIARY.
Domowa konserwa jest świetna na kanapki, szczególnie z Sosem tatarskim lub czosnkowym WINIARY.
Domowa konserwa jest świetna na kanapki, szczególnie z Sosem tatarskim lub czosnkowym WINIARY.
Komentarze 0