Domowa zupka chińska
26min
Łatwy
5
Kilka pieczarek (tu: brunatne)
1
Marchewka
3
Kukurydza
1
kawałek
Cukinia
trochę
Świeży szpinak baby
trochę
Ulubiony, cienki makaron (wielojajeczny, razowy, ryżowy)
trochę
Świeża bazylia
1
gałązka
Rozmaryn
2
łyżeczek
Pasta miso
2
łyżeczek
Sos sojowy
2
łyżeczek
Pasta curry
1
szczypta
Papryka (ostra lub słodka)
1
szczypta
Kurkuma
trochę
Opcjonalnie: zielony groszek, ciecierzyca, tofu, ugotowane na twardo jajko, krewetki, kawałki ugotowanego mięsa z kurczaka
trochę
Domowy susz warzywny
.
Wartości odżywcze
Białko
6.74 g
Węglowodany
31.72 g
Tłuszcze
2.36 g
Wartość energetyczna
156.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
4 min
Warzywa umyć. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Krok 2
4 min
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce – na grubych oczkach.
Krok 3
4 min
Cukinię pokroić w małe kawałki.
Krok 4
3 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w słoiku/kubku.
Krok 5
3 min
Dodać pozostałe składniki: liście szpinaku, kukurydzę, makaron, domowy susz warzywny, świeże zioła, pastę lub sos oraz przyprawy.
Krok 6
7 min
Całość zalać wrzątkiem i wymieszać. Zostawić pod przykryciem na ok. 5-7 min.
Krok 7
1 min
Kiedy makaron napęcznieje, a warzywa zmiękną (lecz wciąż pozostaną chrupkie), zupa jest gotowa do spożycia.
Potocznie nazywana zupką chińską lub zupką z kubka, zwykle kojarzona z daniem, po które sięgamy w ostateczności, kiedy nie mamy możliwości przygotowania absolutnie nic innego do zjedzenia. Przyznajmy jednak szczerze, że wszyscy od czasu do czasu mamy ochotę na kubek gorących, mocno doprawionych „nudli” i zdarza się, że wygoda wygrywa ze zdrowym gotowaniem. Z myślą o tych, którzy cenią sobie zarówno czas przygotowania, jak i odpowiednią zawartość składników odżywczych stworzyliśmy zatem przepis na domową zupkę chińską, którą przyrządzicie w 15 minut. Sami zdecydujecie o doborze ulubionych składników, nie trudno w tym wypadku o różnorodność. Domowa zupka chińska w słoiku idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy – wystarczy tylko zalać wrzątkiem! Podane proporcje – na jeden słoik/kubek, o pojemności ok. 350- 400 ml; składniki można dowolnie modyfikować.
Zobacz też inne nasze przepisy na szybkie i proste zupy, które przygotujesz w mniej niż pół godziny! A jeśli szczególnie do gustu przypadł Ci przepis na domową zupkę chińską, to sprawdź też inne zupy inspirowane orientem:
Domowy ramen
Rosół chiński z grzybami mun
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Orientalny żurek
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Ramen wegetariański
Orientalny rosół z naleśnikami
Zupa krewetkowa po tajsku
Zupa jarzynowa po tajsku
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Zobacz też inne nasze przepisy na szybkie i proste zupy, które przygotujesz w mniej niż pół godziny! A jeśli szczególnie do gustu przypadł Ci przepis na domową zupkę chińską, to sprawdź też inne zupy inspirowane orientem:
Domowy ramen
Rosół chiński z grzybami mun
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Orientalny żurek
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Ramen wegetariański
Orientalny rosół z naleśnikami
Zupa krewetkowa po tajsku
Zupa jarzynowa po tajsku
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Komentarze 0