Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

0
128 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Kapusta biała
500 g
Mięso mielone
100 g
Kasza gryczana
400 g
Ryż
1 
Cebula
1 trochę
Olej
0.5 puszka
Koncentrat pomidorowy
2 łyżek
Margaryna
1 łyżka
Mąka
15 ml
Woda zimna
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
1 szczypta
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.74 g
Wartość energetyczna
131.62 kcal
Węglowodany
16.38 g
Tłuszcze
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
10 min
Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.
Krok 2
15 min
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.
Krok 3
5 min
Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.
Krok 4
3 min
Przeciąć grube nerwy w liściach.
Krok 5
15 min
Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.
Krok 6
5 min
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.
Krok 7
5 min
Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
10 min
Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.
Krok 9
5 min
Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Krok 10
45 min
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.
Krok 11
2 min
W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.
Krok 12
2 min
Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.
Krok 13
2 min
Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.
Krok 14
2 min
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.
Krok 15
2 min
Gołąbki podawać gorące polane sosem.
Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 1 z 15

Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 2 z 15

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 3 z 15

Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 4 z 15

Przeciąć grube nerwy w liściach.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 5 z 15

Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 6 z 15

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 7 z 15

Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 8 z 15

Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 9 z 15

Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 10 z 15

Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 11 z 15

W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 12 z 15

Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 13 z 15

Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 14 z 15

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 15 z 15

Gołąbki podawać gorące polane sosem.

Pyszne, smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym są nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte poświęconego im czasu! Gołąbki z mięsem przyrządzamy nie tylko z mięsa i ryżu, ale także z kaszy, a sos pomidorowy wzbogacamy śmietaną i kostką Rosół drobiowy WINIARY. Jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk gołąbków, możesz odgrzać je następnego dnia lub włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika