Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym
Dodaj do CookBook

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

(0)
2 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1  główka
Kapusta biała
500  g
Mięso mielone
100  g
Kasza gryczana
400  g
Ryż
1 
Cebula
trochę
Olej
0.5  puszka
Koncentrat pomidorowy
2  łyżek
Margaryna
1  łyżka
Mąka
15  ml
Woda zimna
0.5  szklanka
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
130.6 kcal
Tłuszcze
5.2 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne, smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym są nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte poświęconego im czasu! Gołąbki z mięsem przyrządzamy nie tylko z mięsa i ryżu, ale także z kaszy, a sos pomidorowy wzbogacamy śmietaną i kostką Rosół drobiowy WINIARY. Jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk gołąbków, możesz odgrzać je następnego dnia lub włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować.

Przygotowanie

128 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.
  • Krok 2

    15 min
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.
  • Krok 3

    5 min
    Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.
  • Krok 4

    3 min
    Przeciąć grube nerwy w liściach.
  • Krok 5

    15 min
    Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.
  • Krok 6

    5 min
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.
  • Krok 7

    5 min
    Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 8

    10 min
    Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.
  • Krok 9

    5 min
    Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
  • Krok 10

    45 min
    Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.
  • Krok 11

    2 min
    W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.
  • Krok 12

    2 min
    Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.
  • Krok 13

    2 min
    Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.
  • Krok 14

    2 min
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.
  • Krok 15

    2 min
    Gołąbki podawać gorące polane sosem.
Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 1 z 15

Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 2 z 15

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 3 z 15

Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 4 z 15

Przeciąć grube nerwy w liściach.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 5 z 15

Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 6 z 15

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 7 z 15

Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 8 z 15

Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 9 z 15

Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 10 z 15

Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 11 z 15

W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 12 z 15

Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 13 z 15

Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 14 z 15

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 15 z 15

Gołąbki podawać gorące polane sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażone udka z kurczaka

    Smażone udka z kurczaka

    1 godz 10 min Łatwy
  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    14 min Łatwy
  • Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

    Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu