Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4.7g / 14%
Węglowodany
16.4g / 49%
Tłuszcze
5.2g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

+

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Wróć

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

(0)
2 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1  główka
Kapusta biała
500  g
Mięso mielone
100  g
Kasza gryczana
400  g
Ryż
1 
Cebula
trochę
Olej
0.5  puszka
Koncentrat pomidorowy
2  łyżek
Margaryna
1  łyżka
Mąka
15  ml
Woda zimna
0.5  szklanka
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.71 g
Węglowodany
16.38 g
Tłuszcze
5.22 g
Wartość energetyczna
130.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne, smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym są nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte poświęconego im czasu! Gołąbki z mięsem przyrządzamy nie tylko z mięsa i ryżu, ale także z kaszy, a sos pomidorowy wzbogacamy śmietaną i kostką Rosół drobiowy WINIARY. Jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk gołąbków, możesz odgrzać je następnego dnia lub włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować.

Przygotowanie

128 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.
  • Krok 2

    15 min
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.
  • Krok 3

    5 min
    Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.
  • Krok 4

    3 min
    Przeciąć grube nerwy w liściach.
  • Krok 5

    15 min
    Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.
  • Krok 6

    5 min
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.
  • Krok 7

    5 min
    Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 8

    10 min
    Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.
  • Krok 9

    5 min
    Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
  • Krok 10

    45 min
    Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.
  • Krok 11

    2 min
    W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.
  • Krok 12

    2 min
    Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.
  • Krok 13

    2 min
    Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.
  • Krok 14

    2 min
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.
  • Krok 15

    2 min
    Gołąbki podawać gorące polane sosem.
Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 1 z 15

Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 2 z 15

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 3 z 15

Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 4 z 15

Przeciąć grube nerwy w liściach.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 5 z 15

Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 6 z 15

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 7 z 15

Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 8 z 15

Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 9 z 15

Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 10 z 15

Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 11 z 15

W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 12 z 15

Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 13 z 15

Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 14 z 15

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 15 z 15

Gołąbki podawać gorące polane sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy
  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Kresowe gołąbki z ziemniakami

    Kresowe gołąbki z ziemniakami

    2 godz Średni
  • Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

    Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu