Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

0
2 godz 8 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Kapusta biała
500  g
Mięso mielone
100  g
Kasza gryczana
400  g
Ryż
1 
Cebula
trochę
Olej
0.5  puszka
Koncentrat pomidorowy
2  łyżek
Margaryna
1  łyżka
Mąka
15  ml
Woda zimna
0.5  szklanka
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.71 g
Węglowodany
16.38 g
Tłuszcze
5.22 g
Wartość energetyczna
130.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
10 min
Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.
Krok 2
15 min
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.
Krok 3
5 min
Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.
Krok 4
3 min
Przeciąć grube nerwy w liściach.
Krok 5
15 min
Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.
Krok 6
5 min
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.
Krok 7
5 min
Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
10 min
Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.
Krok 9
5 min
Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Krok 10
45 min
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.
Krok 11
2 min
W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.
Krok 12
2 min
Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.
Krok 13
2 min
Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.
Krok 14
2 min
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.
Krok 15
2 min
Gołąbki podawać gorące polane sosem.
Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 1 z 15

Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 2 z 15

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 3 z 15

Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 4 z 15

Przeciąć grube nerwy w liściach.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 5 z 15

Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 6 z 15

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 7 z 15

Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 8 z 15

Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 9 z 15

Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 10 z 15

Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 11 z 15

W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 12 z 15

Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 13 z 15

Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 14 z 15

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.

Smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Krok 15 z 15

Gołąbki podawać gorące polane sosem.

Pyszne, smażone gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym są nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte poświęconego im czasu! Gołąbki z mięsem przyrządzamy nie tylko z mięsa i ryżu, ale także z kaszy, a sos pomidorowy wzbogacamy śmietaną i kostką Rosół drobiowy WINIARY. Jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk gołąbków, możesz odgrzać je następnego dnia lub włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
4.7g / 14%
Węglowodany
16.4g / 49%
Tłuszcze
5.2g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika