Gotujmy
Krok 1
10 min
Kapustę oczyścić z nieładnych ,wierzchnich liści. Ostrym i wąskim nożem ostrożnie wyciąć głąb, aby nie uszkodzić liści. Odcięte od głębia liście podczas gotowania same się oddzielają od siebie.
Krok 2
15 min
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i włożyć całą główkę kapusty.Gotować do miękkości, bo gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni.Zatem liście muszą być prawie gotowe, nie wystarczy ich tylko sparzyć.
Krok 3
5 min
Kolejno wyjmować po kilka i układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem, wtedy liście zachowują swój kształt i nie targają się.
Krok 4
3 min
Przeciąć grube nerwy w liściach.
Krok 5
15 min
Ryż i kaszę ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli.Ryż gotować nieco dłużej niż zwykle, aby był bardziej kleisty.
Krok 6
5 min
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę.Dodać mięso i razem przez chwilę przesmażyć.
Krok 7
5 min
Do większej miski dodać ryż, kaszę i mięso z cebulą.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
10 min
Na każdy liść kłaść porcję farszu. Boczne boki liścia założyć na farsz. Zaczynając od strony grubego nerwu dosyć ścisło zwinąć w rulon, aby podczas smażenia się nie rozpadały.
Krok 9
5 min
Na patelni rozgrzać olej. Układać po klika gołąbków, stroną gdzie jest złożenie liści do patelni i smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Krok 10
45 min
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gołąbki muszą smażyć się powoli i przez dłuższy czas.
Krok 11
2 min
W tym czasie przygotować sos:W rondlu stopić masło lub margarynę, dodać mąkę i chwilę razem przesmażyć.
Krok 12
2 min
Powoli wlewać zimną wodę (koniecznie zimną) i mieszać aż do zagęstnienia. Dodać kostkę rosołową lub warzywną i koncentrat pomidorowy. Zagotować.
Krok 13
2 min
Śmietanę zahartować i wlać do sosu cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go jeszcze łyżeczkę mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.
Krok 14
2 min
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też przyprawą w płynie do zup czy jarzynką.
Krok 15
2 min
Gołąbki podawać gorące polane sosem.
Komentarze 0