Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Ciasta z olejem

Z olejem upieczemy rolady, potrzebne do sporządzenia tortu z bananem i galaretką, przyrządzimy budyniowy placek z truskawkami.

Przepisy 32

Szarlotka z olejem

Szarlotka z olejem

50 min Łatwy
Sernik bez sera

Sernik bez sera

1 godz 56 min Średni
Szarlotka cioci Zosi - przepis

Szarlotka cioci Zosi - przepis

1 godz 40 min Łatwy
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

1 godz 10 min Łatwy
Ciasto bez jajek

Ciasto bez jajek

1 godz 10 min Łatwy
Kolorowa babka

Kolorowa babka

1 godz 27 min Łatwy
Piernik z serem

Piernik z serem

1 godz 40 min Łatwy
Słoneczny jabłecznik

Słoneczny jabłecznik

1 godz 50 min Łatwy
Muffinki z cynamonem

Muffinki z cynamonem

1 godz 2 min Łatwy
Puszysty sernik

Puszysty sernik

1 godz 35 min Łatwy
Sernik z rosą

Sernik z rosą

2 godz 20 min Łatwy
Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

1 godz 40 min Łatwy
Gniazdka

Gniazdka

50 min Łatwy
Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

1 godz 54 min Łatwy
Dwukolorowa babka na oleju

Dwukolorowa babka na oleju

1 godz 20 min Łatwy
Ciasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe

1 godz 7 min Łatwy
Biszkopt Wyśmienity (7 cm. wys.)

Biszkopt Wyśmienity (7 cm. wys.)

40 min Łatwy
Pączki z konfiturą różaną

Pączki z konfiturą różaną

1 godz 46 min Średni
Ciasto maślankowe z owocami

Ciasto maślankowe z owocami

55 min Łatwy
Biszkopt z jabłkami i budyniem

Biszkopt z jabłkami i budyniem

1 godz 45 min Łatwy
Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

1 godz 45 min Łatwy
Churros

Churros

45 min
Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

46 min Łatwy
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

1 godz 17 min Łatwy
Ciasto olejowe z owocami

Ciasto olejowe z owocami

1 godz 10 min Łatwy
Gofry - przepis

Gofry - przepis

32 min Łatwy
Ciasto na oleju z owocami

Ciasto na oleju z owocami

1 godz 10 min Łatwy
Babka śmietankowa

Babka śmietankowa

1 godz 12 min Łatwy
Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

37 min Łatwy
Muffinki bananowo-czekoladowe

Muffinki bananowo-czekoladowe

40 min Łatwy
Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

32 min Łatwy
Prosty przepis na biszkopt

Prosty przepis na biszkopt

50 min Łatwy

Ciasta z olejem – nieco inny sposób na domowe wypieki 

Ciasta z olejem są nieco bardziej spoiste i mniej puszyste niż ciasta na bazie masła czy margaryny, ale za to lepiej nadają się do wypieku rozmaitych muffinek czy tzw. ciężkich, wilgotnych ciast. Z olejem upieczemy też rolady potrzebne do sporządzenia efektownego tortu z bananem i galaretką, przyrządzimy budyniowy placek z truskawkami, słodką piankę rabarbarową na kruchym spodzie czy smakowite domowe kokoski. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na ciasta z olejem i wypróbowania tej nieco innej metody pieczenia, której efekty mogą cię zaskoczyć. 

Słodkie ciasta z olejem 

Olej możemy wykorzystać przy przygotowywaniu wielu słodkich ciast. Sprawdzi się między innymi przy biszkoptach. Biszkopt często pieczony jest z myślą o przygotowaniu tortu, przekładaniu kremami i różnymi masami. Biszkopt z olejem staje się bardziej zwarty, dzięki czemu łatwiej go pokroić – wystarczy wtedy upiec jedno ciasto, a następnie przekroić je poziomo, otrzymując kilka warstw, które oddzielić można kremami. Inne słodkie ciasta zawierające w składzie olej to na przykład ciasta marchewkowe lub szarlotki.  

Kiedy jeszcze olej przydaje się do ciasta 

Tradycyjne ciasta z olejem to niejedyny sposób zastosowania tej formy tłuszczu przy sporządzaniu ciast. Istnieją bowiem ciasta, które w składzie nie zawierają oleju, natomiast są w nim smażone. To przede wszystkim ciasta naleśnikowe, które służą do przygotowywania naleśników, ale także smażenia różnych dań w cieście naleśnikowym, na przykład ryb. Podobnie w głębokim oleju smaży się różnego rodzaju ciastka z nadzieniem, pączki, faworki i słodkie paluchy. Wreszcie tempura, czyli ciasto służące do pokrywania warzyw i innych produktów (jak krewetki), wywodzące się z kuchni orientalnej, także wymaga smażenia w oleju.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu