Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik bez sera
Dodaj do CookBook

Sernik bez sera

(11)
1 godz 56 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Jajko
300  g
Cukier puder
800  g
Jogurt naturalny
0.5  szklanka
Olej słonecznikowy lub rzepakowy
70  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.9 g
Wartość energetyczna
203.7 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
3.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sernik bez sera - dlaczego warto go wypróbować deser w takiej formie?

Sernik bez sera to alternatywa w stosunku do nieco cięższego, używanego w tradycyjnym przepisie twarogu. W tym wypadku najczęściej ten bazowy składnik ciasta jest zastępowany znacznie lżejszym jogurtem naturalnym lub greckim. To idealne rozwiązanie dla osób chcących przygotować ze względu na dietę zawierający mniej tłuszczu deser. Z drugiej strony z przepisu mogą z powodzeniem skorzystać osoby, które mają ochotę na sernik, a jedynym brakującym składnikiem, którego nie mają pod ręką w kuchni, jest wykorzystywany zwyczajowo twaróg. Taki eksperyment pozwoli uzyskać wyjątkowy wypiek, którego cechą charakterystyczną będzie niezwykle delikatna, a zarazem puszysta konsystencja, która doskonale współgra ze smakiem owoców jagodowych takich, jak maliny, jeżyny, borówki, jagody, czy truskawki. Z kolei dodatek do masy z jogurtem budyniu waniliowego, a na koniec oprószenie gotowego ciasta cukrem pudrem pozwoli uzyskać wypiek przypominającą sernik w najbardziej tradycyjnej, przygotowywanej od pokoleń formie. Taki deser bez sera można przygotować zarówno na co dzień, gdy ma się na niego ochotę, jak i z okazji świąt, lub różnego rodzaju spotkań rodzinnych. Jego atutem jest uniwersalne zastosowanie.


Sernik bez sera - przepis z wykorzystaniem zamiennika w postaci jogurtu naturalnego

Przepis na sernik bez sera z jogurtem naturalnym o smaku waniliowym nie powinien stanowić zbyt dużego wyzwania dla osób, które doskonale znają tradycyjny wariant tego ciasta z wykorzystaniem twarogu. Składniki bazowe są produktami, które można bez trudu znaleźć w większości polskich kuchni. Są to jajka, jogurt naturalny, cukier puder oraz budyń waniliowy WINIARY, a także olej np. słonecznikowy. Z kolei akcesoria potrzebne do przygotowania tortownicy to odrobina masła oraz bułki tartej, alternatywnie blacha może zostać wyłożona również papierem do pieczenia. Na zewnątrz dna można dodatkowo umieścić folię aluminiową. Aby przygotować masę na sernik, należy na początku połączyć żółtka wraz z cukrem, po czym całość umieścić wraz z jogurtem naturalnym, olejem roślinnym i budyniem waniliowym w mikserze, aby wszystkie składniki dokładnie połączyć. W osobnym naczyniu należy ubić białka tak, by przybrały one sztywną, a zarazem puszystą konsystencję i również dodać do nich cukier. Następnie obie masy można połączyć. Należy pamiętać, aby robić to szybko, a zarazem delikatnie, tak by nie uszkodzić pęcherzyków powietrza w pianie. Ciasto należy piec przez około 80 minut w relatywnie niskiej temperaturze wynoszącej około 160 stopni Celsjusza.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    5 min
    Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz olej i zmiksuj.
  • Krok 3

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY.
  • Krok 4

    5 min
    Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
  • Krok 5

    5 min
    Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170℃. Na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  • Krok 6

    80 min
    Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą. Piecz około 1 godziny i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
  • Krok 7

    1 min
    Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.6 out of 5
4.5882352941176
Wszystkich ocen: 17
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1717
1010
77
00
00
00

Opinie

5

Ania

U mnie też porażka, wyszedł słodki budyń.
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2024-10:45 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
5

Olek

Beznadzieja , szkoda produktów i prądu .Od góry po godzinie i 25 minutach idealny , spod ... eh budyń .
Anonim (niezweryfikowany) 03/29/2024-07:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
5

Magda

A jaki rozmiar formy?
Anonim (niezweryfikowany) 03/23/2024-08:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 1
5

Julia

Zgadzam się z poprzednikami. Wychodzi niedopieczony.
Anonim (niezweryfikowany) 10/08/2023-01:36 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
Reply by Expert 10/16/2023-01:28 CEST
Może to kwestia piekarnika – następnym razem spróbuj piec ciasto dłużej i ustawić grzanie od dołu. Serniki są niestety dość kapryśne, a piekarniki też działają różnie. Ale warto próbować, bo smak jest tego wart!
5

Ewa

Było by wszystko ok tylko spód niedopieczony
Anonim (niezweryfikowany) 10/08/2023-12:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 1
Reply by Expert 10/16/2023-01:25 CEST
Ewo, jeśli dół jest niedopieczony, następnym razem spróbuj ustawić piekarnik na grzanie góra – dół lub na sam dół, gdyby wierzch zbyt szybko się przypiekał. Można też trochę wydłużyć czas pieczenia.
4

Tomek

Opada trochę po pieczeniu ale s smaku bomba wszyscy go lubią u mnie w domu
Anonim (niezweryfikowany) 05/28/2023-10:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
Reply by Expert 06/13/2023-03:40 CEST
Tomek, jeśli sernik zbyt szybko rośnie i opada, to warto krócej mieszać składniki, obniżyć temperaturę i piec nieco dłużej.
4

Marika

Mój sernik wyrósł tak duży ze wypadł za tortownicę. Co mogłam zrobić zle?
Anonim (niezweryfikowany) 04/03/2023-02:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
Reply by Expert 06/13/2023-03:39 CEST
Marika, może to być kwestia zbyt długiego mieszania lub zbyt wysokiej temperatury. Następnym razem mieszaj wszystko tylko do połączenia składników i nieco obniż temperaturę (i wydłuż czas pieczenia).
4

EWA

Niestety opadł a dół mokry.Piekłam dłużej o 10min i dupa...
Anonim (niezweryfikowany) 10/21/2022-06:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 2
  • 0
Reply by Expert 10/28/2022-01:54 CEST
Ewa, może to kwestia piekarnika lub zbyt długiego mieszania składników? Następnym razem spróbuj nieco obniżyć temperaturę i piec trochę dłużej. Serniki to dość kapryśne ciasta. Ale warto próbować, bo efekty są bardzo smaczne!
4

Oli

Piekłam go już kilka razy i zawsze jest pyszny :)
Anonim (niezweryfikowany) 08/28/2021-07:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 1
4

Elżbieta

A ja robiłam i jestem zachwycona. Owszem opadł, ale sernik mokry nawet na drugi dzień. A ja niecierpie serników właśnie za to, ze są suche. Ten uwielbiam. Mało roboty a pyszny. Zapach w całym domu :)
Anonim (niezweryfikowany) 05/18/2021-07:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 1
  • 0

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik na zimno na biszkopcie

    Sernik na zimno na biszkopcie

    2 godz 27 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sernik cielaczek

    Sernik cielaczek

    1 godz Łatwy
  • Sernik z owocami

    Sernik z owocami

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu