Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marchew w cieście? Idealny pomysł! 

Marchewka to pyszne i słodkie warzywo, które można spożywać na wiele sposobów. Jej delikatny smak i piękny intensywnie pomarańczowy kolor sprawiają, że po tę jarzynę chętnie sięgają nawet najmłodsze niejadki. Marchew najczęściej dodawana jest do różnorodnych zup, zapiekanek, surówek i sałatek. Po ugotowaniu na parze albo wraz z zielonym groszkiem jest także doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych – od ryb, poprzez drób, na wieprzowinie i wołowinie kończąc. Zmiksowane lub starte na najdrobniejszych oczkach marchewki są także składnikiem wielu wyśmienitych wypieków, sprawiając, że ciasto staje się doskonale wilgotne, puszyste i nabiera żywego, pomarańczowego koloru. 

Ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na pyszny i nietuzinkowy deser, który mile zaskoczy każdego wielbiciela słodkości. Delikatna w smaku marchewka jest w wypieku niewyczuwalna, za to idealnie podkreśla smak ciast ucieranych, kruchych ciasteczek, babeczek a nawet aromatycznych pierników. Po starciu i uduszeniu w soku pomarańczowym z dodatkiem cukru tworzy wyjątkową masę, którą można przekładać kruche ciasto. 

Słodkości z dodatkiem marchewki 

Jeśli do tej pory warzywa kojarzyły się twojemu dziecku wyłącznie z surówkami, sałatkami i sokiem, to teraz warto pokazać mu, że z marchewki można wyczarować pyszne, kolorowe i słodkie desery. Idealnym pomysłem na wspólne spędzenie popołudnia jest eksperymentowanie w kuchni, podczas którego twoja pociecha może poznać niesamowity świat przypraw, aromatów i niebagatelnych smaków. Przygotujcie wspólnie delikatne ciasto marchewkowe, w którym słodycz marchwi miesza się z wyjątkową nutą korzenną. Gotowy wypiek możecie udekorować lukrową polewą oraz maleńkimi marchewkami, ręcznie ulepionymi z marcepanu lub masy lukrowej. Wspólnie przygotujcie chrupiące ciastka z marchewki o subtelnym zapachu wanilii. Wycinanie z cienko rozwałkowanego ciasta przeróżnych wzorów na pewno sprawi ogromną frajdę małemu kucharzowi. Ostudzone wypieki możecie polać kolorowym lukrem, dodać różnorodne posypki lub jedynie oprószyć cukrem pudrem. Po takich doświadczeniach w kuchni twoje dziecko na pewno rozsmakuje się nie tylko w deserowej wersji marchwi, lecz także z chęcią zacznie sięgać po to wyjątkowe warzywo.