Dietetyczne ciasto marchewkowe
1 godz 10 min
Łatwy
1.5
łyżek
1.5
szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
szklanka
Mąka żytnia
4
Jajko
2
łyżek
Otręby owsiane
4
Marchewka
1
łyżeczka
Cukier
0.5
szklanka
Mleko
0.5
łyżka
Soda oczyszczona
1
łyżka
Cynamon
40
g
Rodzynki
40
g
Żurawina suszona
.
Wartości odżywcze
Białko
9 g
Węglowodany
42.39 g
Tłuszcze
4 g
Wartość energetyczna
227.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Krok 2
10 min
W miseczce ubijamy jajka, a mąkę przesiewamy przez sito. Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, otrębami i sodą. Dodajemy łyżkę cukru i szklankę mleka.
Krok 3
5 min
Następnie mieszamy marchewkę, jajka i mąkę. Całość mieszamy, dodajemy żurawinę i rodzynki.
Krok 4
50 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Czy choć raz próbowałeś ciasta marchewkowego? Jeśli tak to wiesz, że smak i aromat korzennych przypraw jest nieziemski i nigdy się nie nudzi. Jeżeli jednak nie miałeś okazji skosztować tego wspaniałego wypieku, przekonaj się o tym już dziś! Pyszne ciasto marchewkowe w wersji dietetycznej to banalnie prosty przepis dla każdego! Nie musisz być wybitnym cukiernikiem, aby wykonać wybitne ciasto. Przekonaj się ;)
Komentarze 0