Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeżeli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, a marzą Ci się pyszne, domowe, pełne aromatu wypieki, sprawdź koniecznie przepis na ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba. Prosty przepis na ciasto, a jednak wychodzi wyśmienite! Wspaniały aromat ciasta marchewkowego z wypiekacza sprawi, że Twój dom nabierze ciepłej, rodzinnej atmosfery, a goście, poczują się naprawdę wyjątkowo! :)
Przygotowanie
138 min
Krok 1
10 min
Do formy maszyny wlej mleko. Dodaj roztrzepane widelcem jajka i wlej olej. Wsyp brązowy cukier (ewentualnie biały) oraz szczyptę soli. Dorzuć wcześniej dość drobno startą i lekko odsączoną marchew (u mnie 3 duże sztuki) oraz rodzynki.
Krok 2
5 min
Dodaj przesiane mąki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 3
120 min
Wybierz odpowiedni program (do pieczenia ciast z proszkiem do pieczenia) i stopień zarumienienia skórki: LIGHT. Łączny czas mieszania i pieczenia ciasta nie powinien przekroczyć 1 godz. 50 min.
Krok 4
2 min
Po wymieszaniu przez maszynę ciasta wyjmij mieszadła (unikniesz w ten sposób dużych dziur w cieście).
Krok 5
1 min
Wyjmij ciasto z formy niemal natychmiast po upieczeniu. Odczekaj, aż przestygnie zanim je pokroisz. Ciasto możesz polać lukrem.
Krok 1
z
5
Do formy maszyny wlej mleko. Dodaj roztrzepane widelcem jajka i wlej olej. Wsyp brązowy cukier (ewentualnie biały) oraz szczyptę soli. Dorzuć wcześniej dość drobno startą i lekko odsączoną marchew (u mnie 3 duże sztuki) oraz rodzynki.
Krok 2
z
5
Dodaj przesiane mąki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 3
z
5
Wybierz odpowiedni program (do pieczenia ciast z proszkiem do pieczenia) i stopień zarumienienia skórki: LIGHT. Łączny czas mieszania i pieczenia ciasta nie powinien przekroczyć 1 godz. 50 min.
Krok 4
z
5
Po wymieszaniu przez maszynę ciasta wyjmij mieszadła (unikniesz w ten sposób dużych dziur w cieście).
Krok 5
z
5
Wyjmij ciasto z formy niemal natychmiast po upieczeniu. Odczekaj, aż przestygnie zanim je pokroisz. Ciasto możesz polać lukrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
H
Honorata
Czy mogę użyć drożdży zamiast proszku do pieczenia?
Winiary
Expert
Honorato, tak, ale wówczas wyrabiamy ciasto i odkładamy je do wyrośnięcia przed włożeniem do maszyny - jak klasyczne ciasto drożdżowe.
Komentarze 1