Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba
2 godz 18 min
Łatwy
0.5
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5
paczka
110
ml
Mleko 3,2%
2
Jajko
90
ml
Olej rzepakowy
200
g
Cukier trzcinowy
1
szczypta
Sól
200
g
Marchewka
70
g
Rodzynki sułtańskie
250
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
50
g
Mąka ziemniaczana
.
Wartości odżywcze
Białko
4.01 g
Węglowodany
35.65 g
Tłuszcze
6.59 g
Wartość energetyczna
211.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
138 min
Krok 1
10 min
Do formy maszyny wlej mleko. Dodaj roztrzepane widelcem jajka i wlej olej. Wsyp brązowy cukier (ewentualnie biały) oraz szczyptę soli. Dorzuć wcześniej dość drobno startą i lekko odsączoną marchew (u mnie 3 duże sztuki) oraz rodzynki.
Krok 2
5 min
Dodaj przesiane mąki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 3
120 min
Wybierz odpowiedni program (do pieczenia ciast z proszkiem do pieczenia) i stopień zarumienienia skórki: LIGHT. Łączny czas mieszania i pieczenia ciasta nie powinien przekroczyć 1 godz. 50 min.
Krok 4
2 min
Po wymieszaniu przez maszynę ciasta wyjmij mieszadła (unikniesz w ten sposób dużych dziur w cieście).
Krok 5
1 min
Wyjmij ciasto z formy niemal natychmiast po upieczeniu. Odczekaj, aż przestygnie zanim je pokroisz. Ciasto możesz polać lukrem.
Jeżeli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, a marzą Ci się pyszne, domowe, pełne aromatu wypieki, sprawdź koniecznie przepis na ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba. Prosty przepis na ciasto, a jednak wychodzi wyśmienite! Wspaniały aromat ciasta marchewkowego z wypiekacza sprawi, że Twój dom nabierze ciepłej, rodzinnej atmosfery, a goście, poczują się naprawdę wyjątkowo! :)
Komentarze 1