Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeżeli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, a marzą Ci się pyszne, domowe, pełne aromatu wypieki, sprawdź koniecznie przepis na ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba. Prosty przepis na ciasto, a jednak wychodzi wyśmienite! Wspaniały aromat ciasta marchewkowego z wypiekacza sprawi, że Twój dom nabierze ciepłej, rodzinnej atmosfery, a goście, poczują się naprawdę wyjątkowo! :)
Przygotowanie
138 min
Krok 1
10 min
Do formy maszyny wlej mleko. Dodaj roztrzepane widelcem jajka i wlej olej. Wsyp brązowy cukier (ewentualnie biały) oraz szczyptę soli. Dorzuć wcześniej dość drobno startą i lekko odsączoną marchew (u mnie 3 duże sztuki) oraz rodzynki.
Krok 2
5 min
Dodaj przesiane mąki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 3
120 min
Wybierz odpowiedni program (do pieczenia ciast z proszkiem do pieczenia) i stopień zarumienienia skórki: LIGHT. Łączny czas mieszania i pieczenia ciasta nie powinien przekroczyć 1 godz. 50 min.
Krok 4
2 min
Po wymieszaniu przez maszynę ciasta wyjmij mieszadła (unikniesz w ten sposób dużych dziur w cieście).
Krok 5
1 min
Wyjmij ciasto z formy niemal natychmiast po upieczeniu. Odczekaj, aż przestygnie zanim je pokroisz. Ciasto możesz polać lukrem.
Krok 1
z
5
Do formy maszyny wlej mleko. Dodaj roztrzepane widelcem jajka i wlej olej. Wsyp brązowy cukier (ewentualnie biały) oraz szczyptę soli. Dorzuć wcześniej dość drobno startą i lekko odsączoną marchew (u mnie 3 duże sztuki) oraz rodzynki.
Krok 2
z
5
Dodaj przesiane mąki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 3
z
5
Wybierz odpowiedni program (do pieczenia ciast z proszkiem do pieczenia) i stopień zarumienienia skórki: LIGHT. Łączny czas mieszania i pieczenia ciasta nie powinien przekroczyć 1 godz. 50 min.
Krok 4
z
5
Po wymieszaniu przez maszynę ciasta wyjmij mieszadła (unikniesz w ten sposób dużych dziur w cieście).
Krok 5
z
5
Wyjmij ciasto z formy niemal natychmiast po upieczeniu. Odczekaj, aż przestygnie zanim je pokroisz. Ciasto możesz polać lukrem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
H
Honorata
Czy mogę użyć drożdży zamiast proszku do pieczenia?
Winiary
Expert
Honorato, tak, ale wówczas wyrabiamy ciasto i odkładamy je do wyrośnięcia przed włożeniem do maszyny - jak klasyczne ciasto drożdżowe.
Komentarze 1