Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto maślankowe z owocami

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Olej
3 
Jajko
220 g
Maślanka
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Masło
80 g
Cukier
260 g
Porzeczki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63.7 g
Białko
8.49 g
Tłuszcze
20.17 g
Wartość energetyczna
452.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
10 min
Do misy miksera wbić jajka, dodać olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu).
Krok 3
5 min
Aby przygotować kruszonkę, należy wszystkie składniki połączyć ze sobą i posypać owoce tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Krok 4
35 min
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.
Ciasto maślankowe z owocami

Krok 1 z 4

Do misy miksera wbić jajka, dodać olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto maślankowe z owocami

Krok 2 z 4

Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu).

Ciasto maślankowe z owocami

Krok 3 z 4

Aby przygotować kruszonkę, należy wszystkie składniki połączyć ze sobą i posypać owoce tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Ciasto maślankowe z owocami

Krok 4 z 4

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.

Jeśli ciasto maślankowe z owocami, zawsze Ci się udaje, jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć je do ulubionych i piec..........dopóki Ci się nie znudzi! Można jedynie nadmienić, że ciasto maślankowe z owocami jest bardzo uniwersalne i można je piec z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej. Można piec z kruszonką lub bez.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika