Ciasto maślankowe z owocami
55min
Łatwy
1
opakowanie
3
łyżeczek
3
kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
szklanka
Cukier
0.5
szklanka
Olej
3
Jajko
220
g
Maślanka
200
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100
g
Masło
80
g
Cukier
260
g
Porzeczki
.
Wartości odżywcze
Białko
8.49 g
Węglowodany
63.7 g
Tłuszcze
20.17 g
Wartość energetyczna
452.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Przygotuj ciasto: do misy miksera wbij jajka, dodaj olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksuj kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo mąkę (3 szklanki pełnoziarnistej), wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu). W następnym kroku sprawdź, jak przygotować kruszonkę.
Krok 3
5 min
Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki (200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g masła i 80 g cukru) połącz ze sobą i posyp owoce tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.
Krok 4
35 min
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.
Jeśli ciasto maślankowe z owocami, zawsze Ci się udaje, jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć je do ulubionych i piec... dopóki Ci się nie znudzi! Można jedynie nadmienić, że ciasto maślankowe z owocami jest bardzo uniwersalne i można je piec z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej. Można piec z kruszonką lub bez.
Komentarze 1