Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto maślankowe z owocami

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cris04
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
3  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Olej
3 
Jajko
220  g
Maślanka
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100  g
Masło
80  g
Cukier
260  g
Porzeczki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.49 g
Węglowodany
63.7 g
Tłuszcze
20.17 g
Wartość energetyczna
452.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
10 min
Przygotuj ciasto: do misy miksera wbij jajka, dodaj olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksuj kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo mąkę (3 szklanki pełnoziarnistej), wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu). W następnym kroku sprawdź, jak przygotować kruszonkę.
Krok 3
5 min
Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki (200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g masła i 80 g cukru) połącz ze sobą i posyp owoce tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.
Krok 4
35 min
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.
Ciasto maślankowe z owocami

Krok 1 z 4

Przygotuj ciasto: do misy miksera wbij jajka, dodaj olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksuj kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo mąkę (3 szklanki pełnoziarnistej), wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto maślankowe z owocami

Krok 2 z 4

Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (np. śliwki albo porzeczki). Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu). W następnym kroku sprawdź, jak przygotować kruszonkę.

Ciasto maślankowe z owocami

Krok 3 z 4

Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki (200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g masła i 80 g cukru) połącz ze sobą i posyp owoce tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.

Ciasto maślankowe z owocami

Krok 4 z 4

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut.

Jeśli ciasto maślankowe z owocami, zawsze Ci się udaje, jeśli wszystkim smakuje i jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć je do ulubionych i piec... dopóki Ci się nie znudzi! Można jedynie nadmienić, że ciasto maślankowe z owocami jest bardzo uniwersalne i można je piec z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej. Można piec z kruszonką lub bez.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha