Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Przepisy na pyszne krewetki

Dania z krewetek to cały wachlarz smaków i możliwości: można gotować z nich egzotyczne zupy, podawać je z grilla z dodatkiem sosów lub z patelni - z makaronem i warzywami. Świetnie łączą się z ryżem, ananasem, pomarańczami, a także z łososiem oraz innymi owocami morza.

Przepisy 29

Krewetki królewskie z patelni

70 ze 100
52 min Łatwy

Tajska zupa rybna z curry

40 min Średni

Francuska zupa rybna

39 min Średni

Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

35 min Łatwy

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

1 godz 17 min Łatwy

Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

33 min Łatwy

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

33 min Łatwy

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

35 ze 100
31 min Łatwy

Pyszna zupa z owoców morza

85 ze 100
46 min Łatwy

Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

1 godz 10 min Łatwy

Krewetki w sosie teriyaki

50 ze 100
50 min Łatwy

Aromatyczna francuska zupa rybna

22 min Łatwy

Spaghetti z krewetkami i kurkami

100 ze 100
40 min Łatwy

Jambalaya

95 ze 100
1 godz 5 min Łatwy

Koktajl z krewetek

3 godz 5 min Łatwy

Krewetki w cieście

20 min Łatwy

Azjatyckie szaszłyki z sosem curry

30 min Średni

Ryż smażony z krewetkami

100 ze 100
55 min Średni

Barszcz z krewetkami i imbirem

23 min Łatwy

Sałatka z mango i krewetek

1 godz 8 min Łatwy

Krewetki z Pastą z Pomysłem na... Sweet Chili

100 ze 100
20 min Łatwy

Krewetki na sposób azjatycki

80 ze 100
35 min Łatwy

Kasza kuskus z krewetkami i awokado

18 min Łatwy

Risotto z krewetkami

65 ze 100
27 min Łatwy

Sałatka z łososiem wędzonym

30 min Łatwy

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

20 min Łatwy

Sałatka z krewetek i paluszków krabowych

12 godz 35 min Łatwy

Makaron z krewetkami i szparagami

100 ze 100
2 godz 10 min Łatwy

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym

65 ze 100
50 min Łatwy

Krewetki – z morza na talerze

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Apetyczne, delikatne krewetki dodają naszym potrawom smaku i elegancji. Wyglądają bardzo dekoracyjnie w fantazyjnych sałatkowych kompozycjach z różnymi rodzajami sałat i kolorowymi warzywami. Dania z krewetek to cały wachlarz smaków i możliwości: można gotować z nich egzotyczne zupy, podawać je z grilla z dodatkiem sosów lub z patelni – z makaronem i warzywami. Świetnie łączą się z ryżem, ananasem, pomarańczami, a także z łososiem oraz innymi owocami morza. Świeże krewetki przyrządza się bardzo szybko i łatwo (trzeba usunąć z nich tylko ciemną niteczkę, czyli przewód pokarmowy), te mrożone trzeba wcześniej odmrozić w lodówce (najlepiej przełożyć je do miski i przykryć). Mamy nadzieję, że zebrane przez nas sprawdzone przepisy na krewetki zainspirują was do smakowitych, krewetkowych eksperymentów.

Egzotyczne przepisy z krewetkami

Krewetki mają delikatny smak i idealnie nadają się do wielu potraw. Smażone krewetki można podawać z grzankami z białego pieczywa, dodawać do licznych sałatek, szaszłyków czy dań z ryżem. Ale to nie koniec kulinarnych możliwości oferowanych przez krewetki. Warto wypróbować bardziej egzotyczne potrawy. Ponieważ krewetki są popularne w kuchni dalekowschodniej, znajdziemy dla nich wiele zastosowań w orientalnych potrawach. I tak na przykład przygotować możemy z krewetek farsz do pierożków wonton, które serwować możemy smażone lub gotowane na parze. Wykorzystamy je także do nadziewania sajgonek albo roladek spring rolls – oba dania przygotowuje się z papieru ryżowego, który łatwo już można dostać w polskich sklepach. Wreszcie krewetki to popularny składnik orientalnych zup, w których znajdują się obok kurczaka, trawy cytrynowej, grzybów mun i wielu innych dodatków. Możemy też użyć krewetek do przygotowania jednej z odmian japońskiego sushi. Pomysłów na dania z krewetek jest bardzo dużo i tylko od nas – i naszej kulinarnej odwagi – zależy, które wypróbujemy we własnej kuchni.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu