Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Dodaj do CookBook

Francuska zupa rybna

(0)
39 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  puszka
Pomidory
1  filet
Łosoś (ok.400g)
1  filet
Halibut (ok. 400g)
300  g
Krewetki
3  łyżek
Oliwa
1.5  l
Woda
200  ml
Białe, półwytrawne wino
0.5 
Cytryna
3  gałązek
Rozmaryn
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Szafran
1  szczypta
Sól i pieprz
1 
Bagietka
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.8 g
Wartość energetyczna
416.6 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
37.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ryby, owoce morze, białe wino – esencja Francji. Francuska zupa rybna, fachowo nazywana bouillabaisse, to specjalność z regionu Marsylii. Do przyrządzenia tej wykwintnej zupy można użyć różnych gatunków ryb oraz owoców morza. Nie zapomnijmy o szczypcie szafranu. Francuska zupa rybna podana z kawałkiem chrupiącej bagietki, z plastrem masła lub sera camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ciekawostka: W Układzie Słonecznym istnieje planetoida, która została nazwana tak samo jak francuska zupa rybna: Bouillabaisse właśnie! :)

Masz ochotę na inne zupy we francuskim stylu? Spróbuj też:

  • Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

  • Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”

  • Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    20 min
    Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.
  • Krok 3

    3 min
    Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.
  • Krok 4

    10 min
    Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.
Francuska zupa rybna

Krok 1 z 5

Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.

Francuska zupa rybna

Krok 2 z 5

Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.

Francuska zupa rybna

Krok 3 z 5

Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.

Francuska zupa rybna

Krok 4 z 5

Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.

Francuska zupa rybna

Krok 5 z 5

Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysty schab z musztardą francuską

    Soczysty schab z musztardą francuską

    1 godz Łatwy
  • Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

    Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

    2 godz 34 min Łatwy
  • Aromatyczna francuska zupa rybna

    Aromatyczna francuska zupa rybna

    22 min Łatwy
  • Dip na bazie majonezu z musztardą francuską

    Dip na bazie majonezu z musztardą francuską

    5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu