Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryby, owoce morze, białe wino – esencja Francji. Francuska zupa rybna, fachowo nazywana bouillabaisse, to specjalność z regionu Marsylii. Do przyrządzenia tej wykwintnej zupy można użyć różnych gatunków ryb oraz owoców morza. Nie zapomnijmy o szczypcie szafranu. Francuska zupa rybna podana z kawałkiem chrupiącej bagietki, z plastrem masła lub sera camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Ciekawostka: W Układzie Słonecznym istnieje planetoida, która została nazwana tak samo jak francuska zupa rybna: Bouillabaisse właśnie! :)
Masz ochotę na inne zupy we francuskim stylu? Spróbuj też:
Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.
Krok 2
5 min
Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.
Krok 3
3 min
Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.
Krok 4
10 min
Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 5
1 min
Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.
Krok 1
z
5
Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.
Krok 2
z
5
Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.
Krok 3
z
5
Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.
Krok 4
z
5
Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 5
z
5
Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0