Francuska zupa rybna
39min
Średni
2
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Por
1
Cebula
2
ząbków
1
puszka
Pomidory
1
filet
Łosoś (ok.400g)
1
filet
Halibut (ok. 400g)
300
g
Krewetki
3
łyżek
Oliwa
1.5
l
Woda
200
ml
Białe, półwytrawne wino
0.5
Cytryna
3
gałązek
Rozmaryn
1
pęczek
Natka pietruszki
1
szczypta
Szafran
1
szczypta
Sól i pieprz
1
Bagietka
trochę
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
37.5 g
Węglowodany
29.86 g
Tłuszcze
12.5 g
Wartość energetyczna
414.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
20 min
Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.
Krok 2
5 min
Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.
Krok 3
3 min
Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.
Krok 4
10 min
Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 5
1 min
Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.
Ryby, owoce morze, białe wino – esencja Francji. Francuska zupa rybna, fachowo nazywana bouillabaisse, to specjalność z regionu Marsylii. Do przyrządzenia tej wykwintnej zupy można użyć różnych gatunków ryb oraz owoców morza. Nie zapomnijmy o szczypcie szafranu. Francuska zupa rybna podana z kawałkiem chrupiącej bagietki, z plastrem masła lub sera camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Ciekawostka: W Układzie Słonecznym istnieje planetoida, która została nazwana tak samo jak francuska zupa rybna: Bouillabaisse właśnie! :)
Masz ochotę na inne zupy we francuskim stylu? Spróbuj też:
Komentarze 0