Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna

Francuska zupa rybna

(0)
39min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  puszka
Pomidory
1  filet
Łosoś (ok.400g)
1  filet
Halibut (ok. 400g)
300  g
Krewetki
3  łyżek
Oliwa
1.5  l
Woda
200  ml
Białe, półwytrawne wino
0.5 
Cytryna
3  gałązek
Rozmaryn
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Szafran
1  szczypta
Sól i pieprz
1 
Bagietka
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.49 g
Węglowodany
30.79 g
Tłuszcze
12.47 g
Wartość energetyczna
416.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryby, owoce morze, białe wino – esencja Francji. Francuska zupa rybna, fachowo nazywana bouillabaisse, to specjalność z regionu Marsylii. Do przyrządzenia tej wykwintnej zupy można użyć różnych gatunków ryb oraz owoców morza. Nie zapomnijmy o szczypcie szafranu. Francuska zupa rybna podana z kawałkiem chrupiącej bagietki, z plastrem masła lub sera camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ciekawostka: W Układzie Słonecznym istnieje planetoida, która została nazwana tak samo jak francuska zupa rybna: Bouillabaisse właśnie! :)

Masz ochotę na inne zupy we francuskim stylu? Spróbuj też:

  • Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
  • Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
  • Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    20 min
    Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.
  • Krok 3

    3 min
    Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.
  • Krok 4

    10 min
    Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.
Francuska zupa rybna

Krok 1 z 5

Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu. W międzyczasie cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.

Francuska zupa rybna

Krok 2 z 5

Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.

Francuska zupa rybna

Krok 3 z 5

Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.

Francuska zupa rybna

Krok 4 z 5

Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.

Francuska zupa rybna

Krok 5 z 5

Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

    Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu