Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedyna taka noc w roku wymaga odświętnej oprawy, także tej kulinarnej. Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką podana tuż przed północą doda sił i przyjemnie rozgrzeje przed składaniem noworocznych życzeń pod mroźnym, jaśniejącym od barwnych fajerwerków niebem. Słodki smak batatów świetnie równoważy sok z limonki, a smażone krewetki podkreślają wyjątkowość dania, które, choć wykwintne, jest bardzo proste w przygotowaniu. Nowy Rok zapowiada się pysznie!
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szczyptę cukru i soli morskiej, chwilę dusimy.
Krok 2
5 min
Bataty myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki, chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Podlewamy bataty wywarem, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską, białym pieprzem, szczyptą kurkumy i sokiem z limonki, pozostawiając trochę soku do skropienia krewetek.
Krok 4
3 min
Zupę miksujemy na gładki krem.
Krok 5
1 min
Oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
Krok 6
5 min
Na patelni rozgrzewamy masło, krótko smażymy krewetki (3-5 minut), pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 7
1 min
Krem z batatów podajemy ze smażonymi krewetkami, przed podaniem oprószamy zupę skórką z limonki.
Krok 1
z
7
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szczyptę cukru i soli morskiej, chwilę dusimy.
Krok 2
z
7
Bataty myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki, chwilę smażymy.
Krok 3
z
7
Podlewamy bataty wywarem, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską, białym pieprzem, szczyptą kurkumy i sokiem z limonki, pozostawiając trochę soku do skropienia krewetek.
Krok 4
z
7
Zupę miksujemy na gładki krem.
Krok 5
z
7
Oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
Krok 6
z
7
Na patelni rozgrzewamy masło, krótko smażymy krewetki (3-5 minut), pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 7
z
7
Krem z batatów podajemy ze smażonymi krewetkami, przed podaniem oprószamy zupę skórką z limonki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0