Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 36

Barszcz biały nie tylko od święta 

Barszcz biały to tradycyjna polska zupa, którą można wzbogacać wieloma dodatkami. Danie posiada charakterystyczny smak, który wszystkim kojarzy się ze świętami wielkanocnymi – barszcz biały najczęściej podaje się właśnie na Wielkanoc, z jajkiem na twardo, chrzanem i białą kiełbasą. Jednak warto zdecydować się na przygotowanie tej zupy bez specjalnej okazji.  

Barszcz biały – wiele wariantów 

Barszcz biały możemy podawać zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych odsłonach. Zmodyfikowane wersje zupy z pewnością zachwycą miłośników kulinarnych eksperymentów. Jednym z przykładów jest nico egzotyczny barszcz biały z nutką kokosa, imbiru, a także z awokado czy z ogórkiem. Występuje również w bardziej eleganckim wydaniu zapiekany pod pierzynką z ciasta francuskiego. A może barszcz biały z grzanką z pesto rosso? Wyraziste w smaku suszone pomidory dodadzą zupie jeszcze więcej charakteru. Pomysłów na biały barszcz jest mnóstwo – według jednego z nich warto, zamiast tradycyjnej kiełbasy, dodać krewetki, ser kozi, boczek czy suszone grzyby. Taka odsłona tradycyjnego wielkanocnego dania z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników i gości!