Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

0
1 godz 48 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
2 
Pietruszka
2 
Marchewka
350  g
Żeberka
150  g
Boczek wędzony
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżka
Cukier brązowy
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.31 g
Węglowodany
6.63 g
Tłuszcze
25.61 g
Wartość energetyczna
351.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

108 min
Krok 1
8 min
Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.
Krok 2
30 min
Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 3
3 min
W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 4
30 min
Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.
Krok 5
4 min
W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.
Krok 6
5 min
Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.
Krok 7
4 min
Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.
Krok 8
5 min
W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.
Krok 9
6 min
Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.
Krok 10
1 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 11
10 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 12
2 min
Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.
Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 1 z 12

Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 2 z 12

Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 3 z 12

W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 4 z 12

Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 5 z 12

W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 6 z 12

Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 7 z 12

Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 8 z 12

W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 9 z 12

Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 10 z 12

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 11 z 12

Jajka ugotować na twardo.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 12 z 12

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.

Za oknem coraz więcej słońca a słupki na termometrach zaczynają wskazywać nawet do kilkunastu stopni! To znak, że nareszcie przyszła do nas wiosna, a wraz z nią, wielkimi krokami, zbliża się wielkanoc. O tym, co znajdzie się na świątecznym stole warto pomyśleć nieco wcześniej. Może się jednak zdarzyć, że w tym roku będziesz mieć wyjątkowo mało czasu na przygotowanie wystawnego menu. W takiej sytuacji warto pomóc sobie dostępnymi w sklepach produktami, które nieco usprawnią przyrządzenie wszystkich ulubionych dań – tak, aby nie musieć z niczego rezygnować!

Jedną z potraw, bez których w wielu polskich domach zwyczajnie nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych jest barszcz biały. Na myśl o tej zupie w mojej głowie odżywają wspomnienia, w których widzę swoją babcię gotującą ogromny gar barszczu dla całej rodziny. Wówczas jeden z podstawowych składników stanowił zakwas. Babcia nie wyobrażała sobie, jak bez niego można przyrządzić prawdziwy barszcz biały! Dodatkowego aromatu zupie nadawała karmelizowana cebulka.

Kiedy nieco podrosłam odświeżyłam sobie te lekko pożółkłe wspomnienia i metodą prób i błędów odtworzyłam przepis babci, jednakże tym razem bez zakwasu. Łącząc tradycję z nowoczesnym, szybkim stylem życia do barszczu dodałam opakowanie Barszczu Białego WINIARY. Sprawdziłam skład, a w nim: mąka z polskich zbóż, czosnek, cebula, przyprawy i majeranek! Wszystko, co najważniejsze, bez sztucznych barwników i konserwantów. Barszcz smakuje prawie jak u babci i kiedy zwyczajne nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni sięgam po sprawdzoną, łatwiejszą wersję. Przekonajcie się sami, jakie to smaczne i proste! Z podanego przepisu wyjdzie ok. 6-8 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika