Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

(0)
1 godz 48 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
2 
Pietruszka
2 
Marchewka
350  g
Żeberka
150  g
Boczek wędzony
2  opakowań
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżka
Cukier brązowy
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.31 g
Węglowodany
6.63 g
Tłuszcze
25.61 g
Wartość energetyczna
351.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Za oknem coraz więcej słońca a słupki na termometrach zaczynają wskazywać nawet do kilkunastu stopni! To znak, że nareszcie przyszła do nas wiosna, a wraz z nią, wielkimi krokami, zbliża się wielkanoc. O tym, co znajdzie się na świątecznym stole warto pomyśleć nieco wcześniej. Może się jednak zdarzyć, że w tym roku będziesz mieć wyjątkowo mało czasu na przygotowanie wystawnego menu. W takiej sytuacji warto pomóc sobie dostępnymi w sklepach produktami, które nieco usprawnią przyrządzenie wszystkich ulubionych dań – tak, aby nie musieć z niczego rezygnować!

Jedną z potraw, bez których w wielu polskich domach zwyczajnie nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych jest barszcz biały. Na myśl o tej zupie w mojej głowie odżywają wspomnienia, w których widzę swoją babcię gotującą ogromny gar barszczu dla całej rodziny. Wówczas jeden z podstawowych składników stanowił zakwas. Babcia nie wyobrażała sobie, jak bez niego można przyrządzić prawdziwy barszcz biały! Dodatkowego aromatu zupie nadawała karmelizowana cebulka.

Kiedy nieco podrosłam odświeżyłam sobie te lekko pożółkłe wspomnienia i metodą prób i błędów odtworzyłam przepis babci, jednakże tym razem bez zakwasu. Łącząc tradycję z nowoczesnym, szybkim stylem życia do barszczu dodałam opakowanie Barszczu Białego WINIARY. Sprawdziłam skład, a w nim: mąka z polskich zbóż, czosnek, cebula, przyprawy i majeranek! Wszystko, co najważniejsze, bez sztucznych barwników i konserwantów. Barszcz smakuje prawie jak u babci i kiedy zwyczajne nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni sięgam po sprawdzoną, łatwiejszą wersję. Przekonajcie się sami, jakie to smaczne i proste! Z podanego przepisu wyjdzie ok. 6-8 porcji zupy.

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    8 min
    Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.
  • Krok 2

    30 min
    Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 4

    30 min
    Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.
  • Krok 5

    4 min
    W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.
  • Krok 6

    5 min
    Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.
  • Krok 7

    4 min
    Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.
  • Krok 8

    5 min
    W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.
  • Krok 9

    6 min
    Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 11

    10 min
    Jajka ugotować na twardo.
  • Krok 12

    2 min
    Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.
Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 1 z 12

Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 2 z 12

Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 3 z 12

W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 4 z 12

Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 5 z 12

W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 6 z 12

Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 7 z 12

Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 8 z 12

W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 9 z 12

Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 10 z 12

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 11 z 12

Jajka ugotować na twardo.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 12 z 12

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Barszcz z uszkami z chrzanem

    Barszcz z uszkami z chrzanem

    3 godz 49 min Średni
  • Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu