Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

(0)
42min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
Mąka orkiszowa typ 1850
700  ml
przegotowana i ostudzona woda
3  ząbków
5  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
2 
Biała kiełbasa
700  ml
Zakwas na barszcz biały z mąki orkiszowej (może być z pszennej)
2  ząbków
1  łyżka
Majeranek
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Do doprawienia
1  szczypta
Do doprawienia
5  kulek
Pieprz czarny
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Gęsta śmietana
2  gałązek
Świeży majeranek do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.27 g
Węglowodany
29.56 g
Tłuszcze
11.99 g
Wartość energetyczna
269.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
4 min
Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.
Krok 2
2 min
Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.
Krok 3
1 min
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 4
2 min
Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.
Krok 5
1 min
Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.
Krok 6
20 min
Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Krok 7
6 min
Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
Krok 8
5 min
Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.
Krok 9
1 min
Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 1 z 9

Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 2 z 9

Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 3 z 9

Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 4 z 9

Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 5 z 9

Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 6 z 9

Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 7 z 9

Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 8 z 9

Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 9 z 9

Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.

Choć zakwas z mąki orkiszowej może być trudny do zdobycia, jego przygotowanie w domu nie przysporzy większych trudności (nie licząc kilku dni oczekiwania, co dla wielbicieli barszczu białego może być wyzwaniem). A barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej smakuje wyśmienicie. Możecie go podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja barszcz biały serwuję z białą kiełbasą i jajkiem. Smacznego.

Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika