Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
42min
Średni
4
łyżek
Mąka orkiszowa typ 1850
700
ml
przegotowana i ostudzona woda
3
ząbków
5
kulek
Ziele angielskie
3
Liść laurowy
2
Biała kiełbasa
700
ml
Zakwas na barszcz biały z mąki orkiszowej (może być z pszennej)
2
ząbków
1
łyżka
Majeranek
2
Liść laurowy
3
Ziele angielskie
1
szczypta
Do doprawienia
1
szczypta
Do doprawienia
5
kulek
Pieprz czarny
4
Jajko ugotowane na twardo
0.33
szklanka
Gęsta śmietana
2
gałązek
Świeży majeranek do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
13.27 g
Węglowodany
29.56 g
Tłuszcze
11.99 g
Wartość energetyczna
269.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
4 min
Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.
Krok 2
2 min
Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.
Krok 3
1 min
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 4
2 min
Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.
Krok 5
1 min
Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.
Krok 6
20 min
Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Krok 7
6 min
Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
Krok 8
5 min
Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.
Krok 9
1 min
Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.
Choć zakwas z mąki orkiszowej może być trudny do zdobycia, jego przygotowanie w domu nie przysporzy większych trudności (nie licząc kilku dni oczekiwania, co dla wielbicieli barszczu białego może być wyzwaniem). A barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej smakuje wyśmienicie. Możecie go podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja barszcz biały serwuję z białą kiełbasą i jajkiem. Smacznego.
Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.
Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.
Komentarze 0