Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

(0)
42min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Mąka orkiszowa typ 1850
700  ml
przegotowana i ostudzona woda
3  ząbków
Czosnek
5  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
2 
Biała kiełbasa
700  ml
Zakwas na barszcz biały z mąki orkiszowej (może być z pszennej)
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Do doprawienia
1  szczypta
Do doprawienia
5  kulek
Pieprz czarny
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Gęsta śmietana
2  gałązek
Świeży majeranek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.27 g
Węglowodany
29.56 g
Tłuszcze
11.99 g
Wartość energetyczna
269.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć zakwas z mąki orkiszowej może być trudny do zdobycia, jego przygotowanie w domu nie przysporzy większych trudności (nie licząc kilku dni oczekiwania, co dla wielbicieli barszczu białego może być wyzwaniem). A barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej smakuje wyśmienicie. Możecie go podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja barszcz biały serwuję z białą kiełbasą i jajkiem. Smacznego.

Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    4 min
    Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.
  • Krok 2

    2 min
    Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  • Krok 4

    2 min
    Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.
  • Krok 5

    1 min
    Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.
  • Krok 6

    20 min
    Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
  • Krok 7

    6 min
    Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
  • Krok 8

    5 min
    Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.
  • Krok 9

    1 min
    Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 1 z 9

Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 2 z 9

Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 3 z 9

Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 4 z 9

Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 5 z 9

Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 6 z 9

Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 7 z 9

Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 8 z 9

Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 9 z 9

Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały kaliski

    Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni
  • Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

    Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu