Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej
Dodaj do CookBook

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

(0)
42 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Mąka orkiszowa typ 1850
700  ml
przegotowana i ostudzona woda
3  ząbków
Czosnek
5  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
2 
Biała kiełbasa
700  ml
Zakwas na barszcz biały z mąki orkiszowej (może być z pszennej)
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Do doprawienia
1  szczypta
Do doprawienia
5  kulek
Pieprz czarny
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Gęsta śmietana
2  gałązek
Świeży majeranek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.6 g
Wartość energetyczna
269.1 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
13.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć zakwas z mąki orkiszowej może być trudny do zdobycia, jego przygotowanie w domu nie przysporzy większych trudności (nie licząc kilku dni oczekiwania, co dla wielbicieli barszczu białego może być wyzwaniem). A barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej smakuje wyśmienicie. Możecie go podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja barszcz biały serwuję z białą kiełbasą i jajkiem. Smacznego.

Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Wcześniej wyciągnijmy z niego ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Słoika nie należy zakręcać, a tylko przykryć gazą lub ściereczką.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    4 min
    Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.
  • Krok 2

    2 min
    Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  • Krok 4

    2 min
    Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.
  • Krok 5

    1 min
    Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.
  • Krok 6

    20 min
    Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
  • Krok 7

    6 min
    Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.
  • Krok 8

    5 min
    Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.
  • Krok 9

    1 min
    Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.
Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 1 z 9

Litrowy słoik wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy do słoika mąkę orkiszową, dodajemy przegotowaną i przestudzoną wodę, mieszamy.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 2 z 9

Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy i wrzucamy do słoika.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 3 z 9

Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 4 z 9

Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie trzeba nastawiony zakwas przemieszać.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 5 z 9

Po 5-7 dniach nasz zakwas będzie gotowy – rozpoznamy to po przyjemnym kwaśnym zapachu i smaku.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 6 z 9

Białą kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy ok. 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 7 z 9

Zakwas na barszcz biały wstrząsamy, wlewamy do garnka z wywarem z białej kiełbasy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i suszony majeranek, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 8 z 9

Śmietanę łączymy z odrobiną zupy (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodajemy do śmietany łyżkę mąki), wlewamy do garnka, mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania, wyłączamy kuchenkę.

Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

Krok 9 z 9

Barszcz biały podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki i z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu