Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym
2 godz 1 min
Łatwy
400
g
Żeberka wieprzowe
1
Cebula
2
Marchewka
2
Pietruszka
0.5
Seler
1
opakowanie
300
g
Korzeń chrzanu
2
Jajka
1
łyżka
Masło miękkie
1
łyżka
Cukier
2
łyżek
Ocet winny
4
łyżek
Śmietana
2
łyżeczek
Majeranek
200
g
Wędzony boczek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
37.41 g
Węglowodany
25.28 g
Tłuszcze
40.16 g
Wartość energetyczna
642.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
121 min
Krok 1
20 min
Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zimą wodą i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 2
10 min
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki i selera. Przekroić na połowy. Cebulę umyć, osuszyć, opalić na kuchence gazowej lub palnikiem.
Krok 3
60 min
Tak przygotowane warzywa wrzucić do gotującego się mięsa. Zagotować, zebrać szumowiny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
Krok 4
6 min
Pora na przygotowanie chrzanu. Korzeń umyć, obrać i zetrzeć a tarce o niewielkich oczkach.
Krok 5
10 min
Jajka ugotować na twardo. Ugotowane – posiekać i wymieszać z miękkim masłem. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki octu i śmietanę. Całość dodać dodać do startego chrzanu, dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika/pojemnika z przykrywką.
Krok 6
6 min
Gotowy wywar przecedzić, dodać opakowanie Barszczu Białego Nasza Specjalność WINIARY. Dobrze wymieszać, zagotować.
Krok 7
2 min
Na zakończenie dodać chrzan – ok. 4 łyżek lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo chrzan ma być wyczuwalny.
Krok 7
1 min
Barszcz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 9
5 min
Boczek pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zrumienić, aby powstały chrupkie plasterki.
Krok 10
1 min
Barszcz podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
U jednych żurek, u innych barszcz biały. Co region, to obyczaj. Oprócz zupy, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek oraz chrzanu. A gdyby tak przyrządzić zupę z jego dodatkiem? Domowego chrzanu nigdy za wiele. Poniżej znajdziecie przepis, jak go przygotować. Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym poleca się na Wielkanoc.
Święta potrafią nas czasem zaskoczyć. Szczególnie kiedy mamy sporo pracy! Jeśli w ostatniej chwili zorientujecie się, że zapomnieliście o zakwasie, nie wspominając już o zaproszeniu gości 😉, z pomocą przyjdzie Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Nie dajcie się zwariować, święta powinny być czasem relaksu, pozwólcie sobie zatem na małą pomoc w kuchni.
Komentarze 0