Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

0
2 godz 1 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Żeberka wieprzowe
1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
300  g
Korzeń chrzanu
2 
Jajka
1  łyżka
Masło miękkie
1  łyżka
Cukier
2  łyżek
Ocet winny
4  łyżek
Śmietana
2  łyżeczek
Majeranek
200  g
Wędzony boczek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.41 g
Węglowodany
25.28 g
Tłuszcze
40.16 g
Wartość energetyczna
642.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

121 min
Krok 1
20 min
Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zimą wodą i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 2
10 min
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki i selera. Przekroić na połowy. Cebulę umyć, osuszyć, opalić na kuchence gazowej lub palnikiem.
Krok 3
60 min
Tak przygotowane warzywa wrzucić do gotującego się mięsa. Zagotować, zebrać szumowiny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
Krok 4
6 min
Pora na przygotowanie chrzanu. Korzeń umyć, obrać i zetrzeć a tarce o niewielkich oczkach.
Krok 5
10 min
Jajka ugotować na twardo. Ugotowane – posiekać i wymieszać z miękkim masłem. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki octu i śmietanę. Całość dodać dodać do startego chrzanu, dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika/pojemnika z przykrywką.
Krok 6
6 min
Gotowy wywar przecedzić, dodać opakowanie Barszczu Białego Nasza Specjalność WINIARY. Dobrze wymieszać, zagotować.
Krok 7
2 min
Na zakończenie dodać chrzan – ok. 4 łyżek lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo chrzan ma być wyczuwalny.
Krok 7
1 min
Barszcz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 9
5 min
Boczek pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zrumienić, aby powstały chrupkie plasterki.
Krok 10
1 min
Barszcz podawać z chrupiącymi plastrami boczku.
Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 1 z 10

Mięso opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zimą wodą i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 2 z 10

W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki i selera. Przekroić na połowy. Cebulę umyć, osuszyć, opalić na kuchence gazowej lub palnikiem.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 3 z 10

Tak przygotowane warzywa wrzucić do gotującego się mięsa. Zagotować, zebrać szumowiny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 4 z 10

Pora na przygotowanie chrzanu. Korzeń umyć, obrać i zetrzeć a tarce o niewielkich oczkach.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 5 z 10

Jajka ugotować na twardo. Ugotowane – posiekać i wymieszać z miękkim masłem. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki octu i śmietanę. Całość dodać dodać do startego chrzanu, dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika/pojemnika z przykrywką.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 6 z 10

Gotowy wywar przecedzić, dodać opakowanie Barszczu Białego Nasza Specjalność WINIARY. Dobrze wymieszać, zagotować.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 7 z 10

Na zakończenie dodać chrzan – ok. 4 łyżek lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo chrzan ma być wyczuwalny.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 7 z 10

Barszcz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 9 z 10

Boczek pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zrumienić, aby powstały chrupkie plasterki.

Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym

Krok 10 z 10

Barszcz podawać z chrupiącymi plastrami boczku.

U jednych żurek, u innych barszcz biały. Co region, to obyczaj. Oprócz zupy, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek oraz chrzanu. A gdyby tak przyrządzić zupę z jego dodatkiem? Domowego chrzanu nigdy za wiele. Poniżej znajdziecie przepis, jak go przygotować. Biały barszcz wielkanocny z chrzanem, majerankiem i boczkiem wędzonym poleca się na Wielkanoc. Święta potrafią nas czasem zaskoczyć. Szczególnie kiedy mamy sporo pracy! Jeśli w ostatniej chwili zorientujecie się, że zapomnieliście o zakwasie, nie wspominając już o zaproszeniu gości 😉, z pomocą przyjdzie Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Nie dajcie się zwariować, święta powinny być czasem relaksu, pozwólcie sobie zatem na małą pomoc w kuchni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika