Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
dania z kurczakiem, dania z kurczaka, dania kurczak

Udka z kurczaka

Udka z kurczaka to doskonały pomysł na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych smakoszy. Dobrze doprawione staną się prawdziwym przysmakiem na rodzinnym stole. Sprawdź nasze przepisy!

Przepisy 17

Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

35 ze 100
2 godz 47 min Łatwy

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65 ze 100
1 godz Łatwy

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

1 godz 49 min Średni

Kurczak z cytryną i czosnkiem

45 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Sałatka z kurczaka wędzonego

25 min Łatwy

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

35 min Łatwy

Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem

35 min Łatwy

Sałatka z czosnkiem

27 min Łatwy

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

30 ze 100
1 godz 15 min Średni

Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

35 ze 100
1 godz 56 min Łatwy

Soczyste udka kurczaka na pierzynce z warzyw

75 ze 100
1 godz 22 min Łatwy

Soczyste kurze udka z ziemniakami z woreczka

90 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

25 ze 100
1 godz 6 min Średni

Podudzia z kurczaka w sosie chili

20 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Udka kurczaka w sosie pieczarkowym

55 ze 100
35 min Łatwy

Kurczak z pomarańczami i marchewką

70 ze 100
1 godz 27 min Łatwy

Kurczak w miodowej glazurze z sezamem

30 ze 100
55 min Łatwy

Udka z kurczaka – proste, ale efektowne mięso  

Kurczak jest popularnym mięsem. Można kupić i upiec go w całości, ale popularnym rozwiązaniem jest także kupowanie poszczególnych części. Dostać możemy i filety z piersi, i skrzydełka. Ale na uwagę zasługują najbardziej udka. 

Udka z kurczaka, choć nadal będące mięsem chudym, zawierają więcej tłuszczu i ciemniejsze mięso niż filety z piersi kurczaka. A to znaczy, że mięso w trakcie pieczenia zachowa więcej soków, będzie smaczniejsze i pozostanie jędrniejsze niż jego filetowy odpowiednik z piersi. 

Przepisy na udka z kurczaka 

Udka z kurczaka przyrządzić możesz na różne sposoby – na przykład podsmażyć i udusić na patelni albo ugotować w wodzie z dodatkiem aromatycznych ziół. Najpopularniejsze jednak są pieczone udka. Jednak i w obrębie pieczenia masz różne możliwości. Wiele bowiem zależy od przygotowania mięsa: możesz je przyprawić na różne sposoby – czosnkiem, ziołami, papryką, mieszanką curry, innymi gotowymi mieszankami przypraw przeznaczonymi do kurczaka. Możesz też zamarynować udka z kurczaka – nie jest to wymagane, bo to mięso jest samo w sobie delikatne, jednak marynata doda smaku. Alternatywą dla marynaty jest glazura. Udka z kurczaka możesz pokrywać różnego rodzaju glazurą, na przykład mieszanką musztardy i miodu, miodu i sosu sojowego albo coli i cukru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć oraz z czym podać mięso kurczaka. 

Z czym podawać udka z kurczaka 

Pieczone udka z kurczaka można podawać z różnymi dodatkami. Będą pasowały do nich pieczone warzywa – na przykład ziemniaki (i frytki), marchew, brukselka. Świetnie skomponują się także z sałatkami, surówkami, kapustami. Można położyć obok nich puree z ziemniaków, groszku czy kukurydzy. Ryż i różne kasze także mogą być uzupełnieniem obiadu, którego głównym daniem będą udka z kurczaka. Duszone udka można natomiast serwować z sosem, w którym się dusiły. Często jest to sos śmietanowo-ziołowy, pomidorowy lub grzybowy (pieczarkowy). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu