Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Udka z kurczaka w marynacie

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ćwiartka z kurczaka
3  łyżek
Olej
1  łyżka
Sok z cytryny
3  ząbków
1  łyżeczka
Pieprz młotkowany z kolendrą
1  łyżka
Musztarda sarepska
1  łyżeczka
Papryka mielona
0.5  łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.52 g
Węglowodany
5.27 g
Tłuszcze
39.49 g
Wartość energetyczna
453.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
5 min
Do miseczki wlać olej, dodać musztardę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, pieprz młotkowany z kolendrą, sól, wymieszać.
Krok 2
30 min
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć mieloną papryką i obłożyć marynatą. Przykryć i pozostawić w lodówce.
Krok 3
60 min
Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Przebić w kilku miejscach folię, ułożyć w brytfannie i włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Po 40 minutach przeciąć folię i dopiec mięso (powstanie ładna chrupiąca skórka).
Udka z kurczaka w marynacie

Krok 1 z 3

Do miseczki wlać olej, dodać musztardę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, pieprz młotkowany z kolendrą, sól, wymieszać.

Udka z kurczaka w marynacie

Krok 2 z 3

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć mieloną papryką i obłożyć marynatą. Przykryć i pozostawić w lodówce.

Udka z kurczaka w marynacie

Krok 3 z 3

Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Przebić w kilku miejscach folię, ułożyć w brytfannie i włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Po 40 minutach przeciąć folię i dopiec mięso (powstanie ładna chrupiąca skórka).

Przygotuj aromatyczną marynatę z oleju, musztardy, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny, pieprzu, kolendry i soli. Udka z kurczaka oprósz mieloną papryką i obłóż marynatą. Tak przygotowane mięsko włóż do rękawa do pieczenia. Pyszne, aromatyczne mięso z chrupiącą skórką skusi każdego smakosza pysznych obiadów. Do udek z kurczaka w marynacie dodaj ziemniaczki i ogórki kiszone, wtedy masz pewność na obiad doskonały!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.5g / 17%
Węglowodany
5.3g / 4%
Tłuszcze
39.5g / 79%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha