Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką
Dodaj do CookBook

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

(0)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
3 
Udko albo ćwiartki z kurczaka
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pieprz
1  łyżka
Olej
trochę
Sól
trochę
Papryka mielona
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
1  łyżka
Musztarda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.2 g
Wartość energetyczna
382.7 kcal
Tłuszcze
32.9 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W momencie, kiedy nasi goście zbliżają się z wizytą, zawsze chcemy zaskoczyć ich "czymś" wyjątkowym. Mowa tu więc o daniu, które jest nie tylko oryginalne, smakowite, ale także posiada szereg walorów wizualnych. Wobec tego, jednym z najlepszych rozwiązań będą udka z kurczaka z chrupiącą skórką. Drób jest jednym z tych mięs, których przygotowanie nie jest zbytnio wymagające. Wystarczy kilka minut w piekarniku, by uzyskało ono wymaganą miękkość i chrupkość. Dodatkowo, wykonanie wcześniejszej marynaty z majonezu dekoracyjnego WINIARY i innych składników jest równie proste. Z pewnością uda się nam to danie przygotować, zanim nasi goście zapukają do drzwi!


Chrupiąca skórka z kurczaka - jak ją przygotować?

Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką to jedno z tych dań, którego przygotowanie jest banalnie proste. Jednak wiele osób, podczas pieczenia smakowitych udek zastanawia się, jak wydobyć maksymalną chrupkość skórki? Okazuje się, że jest to kwestia odpowiednio wykonanej marynaty! Czosnek, majonez oraz pozostałe składniki pozwolą na wydobycie nie tylko pełni smaku, ale także kolorytu i chrupkości. Takie pieczone udka i chrupiąca skórka z kurczaka prezentują się świetnie tuż po upieczeniu i są gotowe do tego, by zaserwować je na talerzu w towarzystwie ulubionych dodatków. Pamiętajmy także o tym, że udka powinny być pieczone w temperaturze nie większej niż 200 stopni Celsjusza, przez okres nie dłuższy niż 55 minut. To również będzie miało wpływ na finalną chrupkość skórki!


Udka z kurczaka z chrupiącą skórką - idealne rozwiązanie na każdą okazję!

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką to unikalny i sprawdzony przepis, który sprawdzi się dosłownie podczas każdej okazji. Możemy to danie przygotować i zaserwować w kontekście rodzinnego obiadu w gronie najbliższych. Jednocześnie, udka z chrupiącą skórką świetnie sprawdzą się również jako smakołyk na bardziej formalne okazje jak np. rocznica ślubu czy przyjęcie weselne. To smaczne i proste w przygotowaniu danie jest także wyjątkowo uniwersalne!


Z czym serwować udka z chrupiącą skórką?

Chrupiąca skórka z kurczaka i delikatne mięso będą się świetnie komponować razem z młodymi ziemniaczkami z wody lub ziemniakami pieczonymi. Jednocześnie, możemy także zaserwować je z ryżem lub po prostu zestawem surówek. Ciekawym dodatkiem okazuje się również sos czosnkowy, który dodatkowo podbija smak chrupiącej skórki w marynacie. Zaserwujmy więc to danie z takimi dodatkami, które najlepiej wpisują się w nasze preferencje!

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    2 min
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Krok 2

    3 min
    Majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, olejem, przyprawą Ziarenka.
  • Krok 3

    180 min
    Umyte udka lub ćwiartki osuszyć i włożyć do przygotowanej marynaty. Przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć pieprzem, odrobiną soli, mieloną papryką, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Krok 5

    50 min
    Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut dla udek, a dla ćwiartki w 180 stopniach 70-90 min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 1 z 5

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 2 z 5

Majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, olejem, przyprawą Ziarenka.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 3 z 5

Umyte udka lub ćwiartki osuszyć i włożyć do przygotowanej marynaty. Przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 4 z 5

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć pieprzem, odrobiną soli, mieloną papryką, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 5 z 5

Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut dla udek, a dla ćwiartki w 180 stopniach 70-90 min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    2 godz 47 min Łatwy
  • Smażone udka z kurczaka

    Smażone udka z kurczaka

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa na udkach

    Zupa ogórkowa na udkach

    1 godz 18 min Łatwy
  • Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

    Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu