Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18.9g / 19%
Węglowodany
2.2g / 3%
Tłuszcze
32.9g / 77%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

+

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Wróć

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

(0)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
3 
Udko albo ćwiartki z kurczaka
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pieprz
1  łyżka
Olej
trochę
Sól
trochę
Papryka mielona
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
1  łyżka
Musztarda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.91 g
Węglowodany
2.17 g
Tłuszcze
32.85 g
Wartość energetyczna
382.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką to wyśmienity obiad na każdy dzień! Pieczone mięsko w pysznej marynacie z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, musztardy, czosnku, oleju i aromatycznych przypraw sprawi, że będziesz często wracać do tego przepisu. Udka z kurczaka to danie niezwykle proste w przygotowaniu. Serwuj je z ziemniakami obsypanymi natką pietruszki oraz świeżą sałatką z pomidora.

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    2 min
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Krok 2

    3 min
    Majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, olejem, przyprawą Ziarenka.
  • Krok 3

    180 min
    Umyte udka lub ćwiartki osuszyć i włożyć do przygotowanej marynaty. Przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć pieprzem, odrobiną soli, mieloną papryką, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Krok 5

    50 min
    Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut dla udek, a dla ćwiartki w 180 stopniach 70-90 min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 1 z 5

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 2 z 5

Majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, olejem, przyprawą Ziarenka.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 3 z 5

Umyte udka lub ćwiartki osuszyć i włożyć do przygotowanej marynaty. Przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 4 z 5

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć pieprzem, odrobiną soli, mieloną papryką, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Krok 5 z 5

Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut dla udek, a dla ćwiartki w 180 stopniach 70-90 min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka faszerowane pieczarkami

    Udka faszerowane pieczarkami

    1 godz 50 min Średni
  • Udka z kurczaka nadziewane papryką

    Udka z kurczaka nadziewane papryką

    1 godz 30 min Łatwy
  • Chrupiące udka z kurczaka w syropie klonowym

    Chrupiące udka z kurczaka w syropie klonowym

    3 godz 15 min Łatwy
  • Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

    Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

    4 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu