Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
placki, racuchy - przepisy

Placki

Placki to bardzo prosta potrawa i niezwykle uniwersalna. Poznaj sprawdzone i różnorodne przepisy na placki i dodaj do nich to, na co tylko masz ochotę!

  • Placki ziemniaczane
  • Racuchy

Przepisy 33

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

85 ze 100
55 min Średni
Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

15 min Łatwy
Delikatne naleśniki

Delikatne naleśniki

65 ze 100
36 min Łatwy
Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

85 ze 100
22 min Łatwy
Szybkie racuchy

Szybkie racuchy

21 min Łatwy
Placuszki z kaszy gryczanej z kiełbasą

Placuszki z kaszy gryczanej z kiełbasą

60 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Chapati z mąki z ciecierzycy

Chapati z mąki z ciecierzycy

34 min Łatwy
Patacones z paluszkami krabowymi

Patacones z paluszkami krabowymi

20 min Łatwy
Placki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem

Placki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem

65 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

50 min Łatwy
Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

65 ze 100
1 godz 55 min Łatwy
Placuszki z kaszy jaglanej z pieczarkami

Placuszki z kaszy jaglanej z pieczarkami

1 godz Łatwy
Placuszki twarogowe (syrniki)

Placuszki twarogowe (syrniki)

15 min Łatwy
Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

85 ze 100
30 min Łatwy
Syrniki ukraińskie

Syrniki ukraińskie

17 min Łatwy
Racuchy z kremem budyniowym i owocami

Racuchy z kremem budyniowym i owocami

30 min Łatwy
Farsz do langosza z fetą i pesto - po śródziemnomorsku

Farsz do langosza z fetą i pesto - po śródziemnomorsku

35 ze 100
20 min Łatwy
Risotto placki (risotto al Santo)

Risotto placki (risotto al Santo)

35 ze 100
55 min Łatwy
Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

27 min Łatwy
Placki po cygańsku

Placki po cygańsku

60 ze 100
1 godz 28 min Łatwy
Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

100 ze 100
30 min Łatwy
Omlet ze szpinakiem, kurkami i startym żółtym serem

Omlet ze szpinakiem, kurkami i startym żółtym serem

45 min Średni
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

90 ze 100
18 min Łatwy
Placek z cukinii

Placek z cukinii

40 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Pieczone racuchy z chałki

Pieczone racuchy z chałki

46 min Średni
Racuszki z dyni

Racuszki z dyni

1 godz 15 min Średni
Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

75 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

95 ze 100
22 min Łatwy
Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego

Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego

20 min Łatwy
Farsz do langosza - gulasz po zbójnicku

Farsz do langosza - gulasz po zbójnicku

35 ze 100
50 min Łatwy
Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

20 min Łatwy
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

65 ze 100
1 godz 15 min Średni
Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

100 ze 100
1 godz 34 min Łatwy

Placki ziemniaczane w podstawowej wersji 

Placki to klasyczna potrawa mączna. W Polsce szczególną popularność zdobyły placki ziemniaczane i do dziś jest to najczęściej spotykana w naszej kuchni wersja placków. Podstawowy przepis na placki ziemniaczane składa się z kilku prostych, powszechnie dostępnych składników: mąki, startych ziemniaków oraz jajka. Często do masy na placki dodaje się także startą cebulę, która pełni funkcję przyprawy. Ziemniaki zetrzeć można na dużych lub małych oczkach tarki – w zależności od tego, które wybierzemy, placki będą miały inną strukturę. Dla smaku potrawy wybór ten nie jest jednak istotny, ważne natomiast, by po starciu ziemniaki odsączyć. Jak to zrobić? Najprostszym rozwiązaniem jest wyłożyć starte ziemniaki na ściereczkę o stosunkowo luźnym splocie, zawinąć je i odcisnąć nad zlewem. W ten sposób pozbędziemy się z ziemniaków nadmiaru wody, dzięki czemu placki łatwiej się usmażą i będą bardziej chrupiące. Placki smażyć należy na mocno rozgrzanym oleju, przewracając je na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pierwsza będzie już miała pożądany, złocistobrązowy kolor. 

Placki ziemniaczane na słono i słodko 

Do placków ziemniaczanych oprócz wspomnianej cebuli możemy dodać także inne przyprawy – sól, pieprz, czosnek i zioła, na przykład tymianek. Placki ziemniaczane podawać możemy także na słodko – niektórzy, zwłaszcza dzieci, uwielbiają placki ziemniaczane z cukrem. Jeśli jednak planujemy słodką wersję, pomińmy przyprawy i pozostańmy przy podstawowej wersji. 

Placki z innych warzyw – dyni, cukinii i kalarepy 

Oprócz placków ziemniaczanych przygotować możemy także placki na bazie innych warzyw. Do przyrządzenia placków nadają się między innymi dynia, cukinia i kalarepa. Przepis na placki z tych warzyw przypomina zwykle przepis na placki ziemniaczane, jedynie ziemniaki zastępowane są innym warzywem. Pozbycie się nadmiaru wody jest szczególnie ważne w przypadku cukinii, ponieważ zawiera ona jej więcej. Będziemy też potrzebowali większej ilości tego warzywa, jeśli chcemy przygotować tę samą porcję placków. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu