Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placuszki twarogowe (syrniki)

Placuszki twarogowe (syrniki)

(2)
15min
Łatwy
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Twaróg półtłusty lub tłusty, może być mielony lub tradycyjny
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  szklanka
Mąka pszenna
3 
Jajko duże
1  łyżka
Cukier (opcjonalnie)
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.69 g
Węglowodany
9.27 g
Tłuszcze
7.79 g
Wartość energetyczna
158.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placuszki twarogowe, a dokładniej syrniki wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ale doskonale znane są też w Ukrainie. Inna nazwa tych placków to twarożniki. Ich przygotowanie zajmuje ok. pół godziny – nie są więc czasochłonne ani skomplikowane, a lista niezbędnych składników jest krótka – te produkty znajdziesz niemal w każdym sklepie. A może nawet już masz je w domu? Jeśli tak, to sięgnij po nie i wypróbuj nasz pomysł na twarogowe placuszki inspirowane kuchnią ukraińską.

Placuszki z twarogiem są bardzo delikatne, puszyste, a jednocześnie całkiem sycące, bo ich bazą są biały ser, mąka i jajka. Dobrze sprawdzi się ser w kostce lub klinku, ale żeby skrócić czas przygotowywania możesz też użyć twarogu z wiaderka (nie może on być jednak zbyt wodnisty, bo placuszki się rozpadną albo będą wymagały dodania większej ilości mąki, a wtedy stracą one swoją puszystość). W wersji bezglutenowej – mąkę pszenną możesz zamienić np. na owsianą lub gryczaną (jeśli nie przeszkadza Ci jej lekko orzechowy posmak). Do ciasta na placki twarogowe możesz też dodać np. rodzynki albo inne suszone owoce.

Te niepozorne twarogowe placuszki najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu. To świetny pomysł na szybki deser, śniadanie albo kolację w słodkim wydaniu. Z łatwością urozmaicisz ten posiłek, gdy dodasz do niego sezonowe owoce, ulubione konfitury, kwaśną śmietaną albo po prostu z cukier puder. Placuszki z twarogu dobrze komponują się też z jogurtem lub bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami, ale to już opcja dla prawdziwych fanów słodkości. Wybierz swoją ulubioną wersję albo przygotuj kilka – a wtedy każdy znajdzie coś dla siebie. Takim plackom twarogowym z pewnością nikt się nie oprze, a ich smak zaskoczy nawet największych łasuchów!

Przygotowanie placków twarogowych nie jest wielkim wyzwaniem, nieco problematyczne może okazać się ich smażenie, bo ciasto jest delikatne i podczas przewracania może się rozpadać. Ale mamy sposób, żeby tego uniknąć. Wystarczy, że użyjesz dużej, płaskiej szpatułki i powoli będziesz przekręcać placki na drugą stronę. Bez presji i pośpiechu, a wtedy wszystko się uda.

Placuszki z twarogiem, jak i wiele innych dań ukraińskich nie są fit, ale wyróżnia je prostota i niska cena, dzięki czemu możesz je zrobić zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie martwiąc się też o domowy budżet. Ten przepis na placuszki twarogowe umożliwi Ci też wykorzystanie składników, które akurat masz pod ręką – wtedy nic się nie zmarnuje. Będzie smacznie, prosto i zero waste. Kolejną zaletą jest to, że możesz je smażyć do woli przez cały rok i serwować z rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu nigdy się nie znudzą i za każdym razem będą smakować nieco inaczej.

Jeśli już czas na przekąskę i małe co nieco albo na obiad w słodkim wydaniu, poznaj nasz przepis na syrniki i przygotuj je dla siebie i swoich bliskich. Wiele osób z pewnością chętnie pozna nowe smaki i sięgnie po dokładkę. A może to właśnie te placki z twarogiem na stałe zagoszczą w Twoim menu? Sprawdź i przekonaj się, jakie to smaczne i proste danie!

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski wbij jajka, dodaj cukier wanilinowy WINIARY, proszek do pieczenia WINIARY, mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    1 min
    Kiedy ciasto będzie gładkie, dodaj pokruszony twaróg i znów dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Na średniej mocy palnika rozgrzej olej na patelni. Placki nakładaj łyżką i smaż po ok. 2 min z każdej strony. Kiedy się zarumienią przewróć i smaż na drugiej stronie.
  • Krok 4

    1 min
    Placuszki twarogowe podawaj z cukrem pudrem i konfiturą.
Placuszki twarogowe (syrniki)

Krok 1 z 4

Do miski wbij jajka, dodaj cukier wanilinowy WINIARY, proszek do pieczenia WINIARY, mąkę i dokładnie wymieszaj.

Placuszki twarogowe (syrniki)

Krok 2 z 4

Kiedy ciasto będzie gładkie, dodaj pokruszony twaróg i znów dokładnie wymieszaj.

Placuszki twarogowe (syrniki)

Krok 3 z 4

Na średniej mocy palnika rozgrzej olej na patelni. Placki nakładaj łyżką i smaż po ok. 2 min z każdej strony. Kiedy się zarumienią przewróć i smaż na drugiej stronie.

Placuszki twarogowe (syrniki)

Krok 4 z 4

Placuszki twarogowe podawaj z cukrem pudrem i konfiturą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tosty francuskie

    Tosty francuskie

    20 min
  • Syrniki ukraińskie

    Syrniki ukraińskie

    17 min Łatwy
  • Placuszki bananowe

    Placuszki bananowe

    15 min Łatwy
  • Fajitas z kurczakiem

    Fajitas z kurczakiem

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu