75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.8g / 9%
Węglowodany
41.5g / 40%
Tłuszcze
23.5g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Kaszotto Borowikowe WINIARY
1  łyżka
Masło
800  g
Ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
2 
Jajka
trochę
Sól do smaku
trochę
Pieprz do smaku
5  łyżek
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.81 g
Węglowodany
41.47 g
Tłuszcze
23.47 g
Wartość energetyczna
411.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Podpowiadamy: placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem to zawsze dobry wybór, a zarazem klasyka kuchni polskiej. Zaskocz swoich bliskich i usmaż je nieco inaczej niż zwykle. Do dobrze odciśniętej masy ziemniaczanej dodaj Kaszotto Borowikowe WINIARY. Ziemniaki i grzyby to połączenie idealne. Na przełamanie smaku i jako sos polecamy do placków ziemniaczanych z grzybami i pęczakiem kleks kwaśnej śmietany. Palce lizać! Weź też pod uwagę, że tu czeka na Ciebie placki ziemniaczane - przepis podstawowy.
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
35 min
Do garnka wlej 800ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 25 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Krok 2
20 min
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do ziemniaków zetrzyj również cebulę oraz czosnek – jeśli wolisz, możesz je również bardzo drobno posiekać. Do warzyw dodaj jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ostudzone kaszotto.
Krok 3
20 min
Rozgrzej patelnię z olejem. Ciasto nakładaj łyżką, lekko rozprowadzając masę. Placki smaż na średniej mocy do momentu,aż się zarumienią, następnie obróć placki, aby zarumieniły się również z drugiej strony. Podawaj gorące. Świetnie smakują z karmelizowaną cebulą i śmietaną.
Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Krok 1 z 3

Do garnka wlej 800ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 25 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Krok 2 z 3

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do ziemniaków zetrzyj również cebulę oraz czosnek – jeśli wolisz, możesz je również bardzo drobno posiekać. Do warzyw dodaj jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ostudzone kaszotto.

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Krok 3 z 3

Rozgrzej patelnię z olejem. Ciasto nakładaj łyżką, lekko rozprowadzając masę. Placki smaż na średniej mocy do momentu,aż się zarumienią, następnie obróć placki, aby zarumieniły się również z drugiej strony. Podawaj gorące. Świetnie smakują z karmelizowaną cebulą i śmietaną.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika