Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Kaszotto Borowikowe WINIARY
1  łyżka
Masło
800  g
Ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
2 
Jajka
trochę
Sól do smaku
trochę
Pieprz do smaku
5  łyżek
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.81 g
Węglowodany
41.47 g
Tłuszcze
23.47 g
Wartość energetyczna
411.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
35 min
Do garnka wlej 800ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 25 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Krok 2
20 min
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do ziemniaków zetrzyj również cebulę oraz czosnek – jeśli wolisz, możesz je również bardzo drobno posiekać. Do warzyw dodaj jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ostudzone kaszotto.
Krok 3
20 min
Rozgrzej patelnię z olejem. Ciasto nakładaj łyżką, lekko rozprowadzając masę. Placki smaż na średniej mocy do momentu,aż się zarumienią, następnie obróć placki, aby zarumieniły się również z drugiej strony. Podawaj gorące. Świetnie smakują z karmelizowaną cebulą i śmietaną.
Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Krok 1 z 3

Do garnka wlej 800ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 25 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Krok 2 z 3

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do ziemniaków zetrzyj również cebulę oraz czosnek – jeśli wolisz, możesz je również bardzo drobno posiekać. Do warzyw dodaj jajko oraz dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ostudzone kaszotto.

Placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem

Krok 3 z 3

Rozgrzej patelnię z olejem. Ciasto nakładaj łyżką, lekko rozprowadzając masę. Placki smaż na średniej mocy do momentu,aż się zarumienią, następnie obróć placki, aby zarumieniły się również z drugiej strony. Podawaj gorące. Świetnie smakują z karmelizowaną cebulą i śmietaną.

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Podpowiadamy: placki ziemniaczane z grzybami i pęczakiem to zawsze dobry wybór, a zarazem klasyka kuchni polskiej. Zaskocz swoich bliskich i usmaż je nieco inaczej niż zwykle. Do dobrze odciśniętej masy ziemniaczanej dodaj Kaszotto Borowikowe WINIARY. Ziemniaki i grzyby to połączenie idealne. Na przełamanie smaku i jako sos polecamy do placków ziemniaczanych z grzybami i pęczakiem kleks kwaśnej śmietany. Palce lizać! Weź też pod uwagę, że tu czeka na Ciebie placki ziemniaczane - przepis podstawowy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha