Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lekka kolacja – w sam raz na zakończenie dnia

Przepisy na lekką kolację powinny być pomysłami na dania lekkostrawne, delikatne w smaku – ale wyraziste i aromatyczne, a przede wszystkim: smaczne! Dzięki starannie przygotowanej kolacji twój wieczór będzie wyjątkowo przyjemnym zakończeniem dnia. Na lekką kolację proponujemy przede wszystkim pyszne kanapki z różnych stron świata, lekkie sałatki z mięsem i bez mięsa, nowatorski pomysł na guacamole i pomidorki zapiekane z kuskusem oraz warzywami.

Na lekkostrawny wieczorny posiłek mamy pomysły dla miłośników zielonych warzyw: przepisy na zapiekanki z groszkiem lub ze szpinakiem; dla miłośników tostów – tosty francuskie na ciepło, które tak samo doskonale smakują również na zimno. Ponadto nie brakuje nam propozycji na rozmaite kanapki na lekką kolację: tunezyjskie, z serkiem i łososiem, wiosenne tartinki czy nowojorskie sandwiche. Pamiętaj – jeżeli z kolacji pozostaną ci niezjedzone kanapki, zapakuj je w folię spożywczą/papier śniadaniowy i na drugi dzień zabierz ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnię. Nie stracą swojej świeżości ani smaku!

Przepisy na lekką kolację

Lekka kolacja wcale nie musi być nudna! Wszystko zależy od tego, ile czasu chcesz poświęcić na jej przygotowanie i jakimi składnikami dysponujesz. Jeśli goni cię czas, oprócz szybkich kanapek świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju sałatki. Wystarczy wybrać produkty dostępne w lodówce i je połączyć, dodając zioła i lekki dressing, na przykład na bazie oliwy z oliwek. Na lekką kolację nie polecamy natomiast sałatek z ciężkimi sosami majonezowymi, bo niewiele pozostanie z ich delikatności.

Na smaczny, nieobciążający posiłek składać się mogą także dania bardziej wymyślne, na przykład zapiekane warzywa. Wypróbuj na przykład makaronową zapiekankę ze szpinakiem albo pieczone plastry bakłażana. Jeśli zaś sięgasz po tradycyjne kanapki, urozmaić swoją lekką kolację, przygotowując samodzielnie wybraną pastę kanapkową: na przykład z łososia, ze szprotek lub z tuńczyka.