Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli przygotowujesz przyjęcie, jesteś gospodarzem imprezy lub po prostu lubisz ciekawe przystawki i przekąski, koniecznie poznaj nasz przepis na pieczone plastry bakłażana. Zapiekamy je z farszem z pasty z miksowanych orzechów włoskich, czosnku, suszonej i świeżej kolendry oraz kurkumy, a następnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Tak przygotowane pieczone plastry bakłażana podajemy ze świeżą kolendrą i oprószamy tłuczonym pieprzem czerwonym.
Przygotowanie
62 min
Krok 1
40 min
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
10 min
Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.
Krok 3
10 min
Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Krok 4
2 min
Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.
Krok 1
z
4
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
z
4
Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.
Krok 3
z
4
Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Krok 4
z
4
Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Joanna
Przepisy bardzo pomocne, urozmaicone, łatwe do wykonania. Dziekuje!
Winiary
Expert
Joanno, dziękujemy :) Miło nam, że możemy przydać Ci się w kuchni.
Komentarze 1