Pieczone plastry bakłażana
62min
Łatwy
2 łyżek
3
Bakłażan
200 g
Orzechy włoskie
2 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Ziarna kolendry
1 pęczek
Kolendra
1 łyżeczka
Kurkuma
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
Pieprz czerwony
1 trochę
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
6.02 g
Węglowodany
10.77 g
Tłuszcze
13.98 g
Wartość energetyczna
177.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
40 min
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
10 min
Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.
Krok 3
10 min
Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Krok 4
2 min
Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.
Jeśli przygotowujesz przyjęcie, jesteś gospodarzem imprezy lub po prostu lubisz ciekawe przystawki i przekąski, koniecznie poznaj nasz przepis na pieczone plastry bakłażana. Zapiekamy je z farszem z pasty z miksowanych orzechów włoskich, czosnku, suszonej i świeżej kolendry oraz kurkumy, a następnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Tak przygotowane pieczone plastry bakłażana podajemy ze świeżą kolendrą i oprószamy tłuczonym pieprzem czerwonym.
Komentarze 0