Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone plastry bakłażana

(3)
1 godz 2 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Bakłażan
200  g
Orzechy włoskie
2  ząbków
1  łyżeczka
Ziarna kolendry
1  pęczek
Kolendra
1  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Pieprz czerwony
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.03 g
Węglowodany
10.77 g
Tłuszcze
13.81 g
Wartość energetyczna
176.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
40 min
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
10 min
Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.
Krok 3
10 min
Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Krok 4
2 min
Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.
Pieczone plastry bakłażana

Krok 1 z 4

Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Pieczone plastry bakłażana

Krok 2 z 4

Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.

Pieczone plastry bakłażana

Krok 3 z 4

Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

Pieczone plastry bakłażana

Krok 4 z 4

Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.


Jeśli przygotowujesz przyjęcie, jesteś gospodarzem imprezy lub po prostu lubisz ciekawe przystawki i przekąski, koniecznie poznaj nasz przepis na pieczone plastry bakłażana. Zapiekamy je z farszem z pasty z miksowanych orzechów włoskich, czosnku, suszonej i świeżej kolendry oraz kurkumy, a następnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Tak przygotowane pieczone plastry bakłażana podajemy ze świeżą kolendrą i oprószamy tłuczonym pieprzem czerwonym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 04/01/2021 - 21:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 04/01/2021 - 21:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 04/01/2021 - 21:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha