Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym
Dodaj do CookBook

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

(0)
9 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Zielone szparagi
1  opakowanie
Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY
100  ml
Śmietanka słodka
trochę
Skórka z cytryny
trochę
Sok z jednej cytryny
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  ząbek
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.8 g
Wartość energetyczna
111.7 kcal
Tłuszcze
7.6 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać i przygotowywać te warzywa na wiele sposobów. To jeden z naszych pomysłów na te sezonowe pyszności. Tym razem mamy dla Ciebie szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym, które świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jego główna część. Do tego surówka z ulubionych warzyw i gotowane lub pieczone ziemniaki. Pycha!


Czas na szparagi

Przygotowanie szparagów jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Taki obiad sprawdzi się, gdy chcesz poczuć smak sezonowych składników lub gdy po prostu nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Sprawdź, jak zrobić z nich smaczny posiłek – w sam raz na wiosnę lub lato. 

Najpierw podsmaż oczyszczone szparagi na odrobinie oliwy z czosnkiem. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy-śmietankowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dla podkręcenia smaku, dodaj do sosu sok i skórkę z cytryny. Dzięki temu sos będzie bardziej orzeźwiający. Podsmażone szparagi polej przygotowanym sosem. Do tego super pasują młode ziemniaczki i surówka. A jeśli to za mało, na górze możesz ułożyć jajko sadzone i prawdziwie wiosenno-letni obiad gotowy. Smacznego!

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min.
  • Krok 2

    3 min
    Sos koperkowo-śmietankowy WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, dodaj startą skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    1 min
    Szparagi podawaj z sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem (opcjonalnie z jajkiem sadzonym).
Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Krok 1 z 3

Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min.

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Krok 2 z 3

Sos koperkowo-śmietankowy WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, dodaj startą skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Krok 3 z 3

Szparagi podawaj z sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem (opcjonalnie z jajkiem sadzonym).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

    Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

    46 min Średni
  • Szparagi pieczone w cieście francuskim

    Szparagi pieczone w cieście francuskim

    1 godz 3 min Średni
  • Szparagi w boczku z grilla

    Szparagi w boczku z grilla

    26 min Łatwy
  • Glazurowane szparagi z bułką tartą

    Glazurowane szparagi z bułką tartą

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu