Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać i przygotowywać te warzywa na wiele sposobów. To jeden z naszych pomysłów na te sezonowe pyszności. Tym razem mamy dla Ciebie szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym, które świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jego główna część. Do tego surówka z ulubionych warzyw i gotowane lub pieczone ziemniaki. Pycha!
Czas na szparagi
Przygotowanie szparagów jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Taki obiad sprawdzi się, gdy chcesz poczuć smak sezonowych składników lub gdy po prostu nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Sprawdź, jak zrobić z nich smaczny posiłek – w sam raz na wiosnę lub lato.
Najpierw podsmaż oczyszczone szparagi na odrobinie oliwy z czosnkiem. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy-śmietankowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dla podkręcenia smaku, dodaj do sosu sok i skórkę z cytryny. Dzięki temu sos będzie bardziej orzeźwiający. Podsmażone szparagi polej przygotowanym sosem. Do tego super pasują młode ziemniaczki i surówka. A jeśli to za mało, na górze możesz ułożyć jajko sadzone i prawdziwie wiosenno-letni obiad gotowy. Smacznego!
Przygotowanie
9 min
Krok 1
5 min
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min.
Krok 2
3 min
Sos koperkowo-śmietankowy WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, dodaj startą skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
1 min
Szparagi podawaj z sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem (opcjonalnie z jajkiem sadzonym).
Krok 1
z
3
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min.
Krok 2
z
3
Sos koperkowo-śmietankowy WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, dodaj startą skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
3
Szparagi podawaj z sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem (opcjonalnie z jajkiem sadzonym).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0