Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasta i ciastka; ciasto, ciastko - przepisy, inspiracje, pomysły

Ciasta z żółtkami

Sprawdź nasze przepisy na pyszne i delikatne serniki, ciasteczka, adwokat, babeczki i wiele innych ciekawych deserów. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.

Przepisy 31

Złocisty piernik

Złocisty piernik

1 godz 25 min Łatwy
Puszysty sernik

Puszysty sernik

1 godz 35 min Łatwy
Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

2 godz 50 min Łatwy
Szarlotka letnia

Szarlotka letnia

1 godz 55 min Średni
Babeczki z kremem budyniowym

Babeczki z kremem budyniowym

1 godz 8 min Średni
Szarlotka z rosą

Szarlotka z rosą

2 godz 15 min Łatwy
Sernik z rosą

Sernik z rosą

2 godz 20 min Łatwy
Ciasto użądlenie pszczoły

Ciasto użądlenie pszczoły

1 godz 12 min Łatwy
Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

1 godz 54 min Łatwy
Strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa z serem

3 godz 59 min Łatwy
Wykwintne ciasto wiśniowe

Wykwintne ciasto wiśniowe

2 godz 46 min Łatwy
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 50 min Łatwy
Tarta kremowa z brzoskwiniami

Tarta kremowa z brzoskwiniami

1 godz 40 min Łatwy
Orzechowiec

Orzechowiec

1 godz 27 min Łatwy
Szarlotka na ciepło z lodami

Szarlotka na ciepło z lodami

2 godz 5 min Łatwy
Sernik królewski

Sernik królewski

2 godz 25 min Łatwy
Ciasto renklodowo-kokosowe

Ciasto renklodowo-kokosowe

1 godz 37 min Łatwy
Seromak - sernik z makiem

Seromak - sernik z makiem

5 godz 25 min
Pączki z konfiturą różaną

Pączki z konfiturą różaną

1 godz 46 min Średni
Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

1 godz 12 min Łatwy
Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

7 godz Łatwy
Ciasto à la sernik

Ciasto à la sernik

1 godz 25 min Łatwy
Śniegowe serca

Śniegowe serca

1 godz 27 min Łatwy
Kruche babeczki z serem

Kruche babeczki z serem

1 godz 50 min Łatwy
Ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki

45 min Łatwy
Gofry - przepis

Gofry - przepis

32 min Łatwy
Kruche ciastka posypane cukrem

Kruche ciastka posypane cukrem

1 godz 10 min Łatwy
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Tarta z budyniem i czereśniami

Tarta z budyniem i czereśniami

2 godz 36 min Łatwy
Torcik morelowy bez pieczenia

Torcik morelowy bez pieczenia

2 godz 35 min Łatwy
Faworki kruche

Faworki kruche

44 min Łatwy

Ciasta z żółtkami – delikatne masy i kruche spody 

Choć nietrudno znaleźć przepisy na ciasta bez jajek czy mleka – ba, nawet na ciasta bez pieczenia – to jednak niektórzy nie wyobrażają sobie dobrego sernika bez co najmniej 10 jajek! Czasem jednak białka nie są pożądanym składnikiem ciasta, ponieważ silnie wiążą jego konsystencję, co w części wypieków jest potrzebne, ale w niektórych – przeciwnie. Dlatego znajdziecie wiele przepisów na ciasta z żółtkami, w których wydziela się je z białek, a tych drugich nie wykorzystuje do pieczenia. 

Kiedy wykorzystuje się ciasta z żółtkami 

Ciasta z żółtkami, a przynajmniej ciasta z przewagą żółtek, to między innymi serniki, w których żółtka dodaje się również do masy serowej. Więcej żółtek zazwyczaj znajduje się także w pączkach. Przede wszystkim jednak żółtka licznie dodaje się do ciasta kruchego, ponieważ to właśnie one nadają mu kruchość. Im ciasto ma być delikatniejsze, tym więcej żółtek należy do niego dodać i koniecznie ograniczyć ilość białek! Ciasto z żółtkami przez nadmierną ilość białek może stwardnieć – tymczasem kruche jest ideałem. 

Jak prawidłowo oddzielić białka od żółtek? 

Gdy przygotowujemy ciasta z żółtkami, jednym z pobocznych, ale ważnych zagadnień jest sposób oddzielenia żółtka od białka. Tradycyjnym sposobem naszych babć jest rozbicie jajka na pół i powolne przelewanie zawartości z jednej połówki do drugiej. Ponieważ żółtko ma bardziej spójną strukturę, „przechodzi” do drugiej połówki skorupki w całości, podczas gdy płynne i luźne białko wylewa się po drodze do miski, nad którą powinniśmy przeprowadzić całą operację. Po kilku takich przełożeniach w skorupce zostanie nam samo żółtko. Innym sposobem jest wykorzystanie pustej plastikowej butelki, na przykład po wodzie mineralnej. W tym przypadku należy wpić do miski wszystkie jajka, następnie przyłożyć szyjkę butelki do każdego żółtka z osobna i ścisnąć butelkę. Żółtko zostanie wessane do środka, dzięki czemu możemy je później przełożyć do innej miski czy bezpośrednio do masy przygotowywanej na ciasto z żółtkami. 

 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu