Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka na ciepło z lodami
Dodaj do CookBook

Szarlotka na ciepło z lodami

(4)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
720  g
Jabłka prażone
250  g
Mąka pszenna
180  g
Masło
1 
Żółtko
trochę
Sól
1  łyżeczka
Cukier puder
50  ml
Mleko
1  łyżka
Margaryna
trochę
Bułka tarta
12  porcji
Lody waniliowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.4 g
Wartość energetyczna
371.5 kcal
Tłuszcze
21.2 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie. ;)

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    10 min
    Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
  • Krok 2

    60 min
    Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Krok 3

    2 min
    Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
  • Krok 4

    5 min
    Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
  • Krok 5

    3 min
    Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
  • Krok 6

    10 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
  • Krok 7

    30 min
    Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 1 z 8

Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 2 z 8

Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 3 z 8

Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 4 z 8

Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 5 z 8

Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 6 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 7 z 8

Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 8 z 8

Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
55
00
00
00
00

Opinie

5

MARZENA

A ILE TYCH JAJEK MAM WBIĆ DO MĄKI ?
Anonim (niezweryfikowany) 05/22/2024-02:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Elżbietka

przepisy są fajne i korzystam z nich
Anonim (niezweryfikowany) 05/01/2024-09:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-04:58 CEST
Dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania też innych naszych przepisów na pyszne ciasta 😊
5

Elżbietka

jak zrobię to wpiszę ale chciałabym szarlotkę na kruszonce na gorąco
Anonim (niezweryfikowany) 05/01/2024-09:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Impreza
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka letnia

    Szarlotka letnia

    1 godz 55 min Średni
  • Szarlotka bez cukru

    Szarlotka bez cukru

    34 min Łatwy
  • Budyniowa szarlotka w pucharkach

    Budyniowa szarlotka w pucharkach

    21 min Łatwy
  • Szarlotka na francuskim cieście

    Szarlotka na francuskim cieście

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu