Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka na ciepło z lodami

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

720 g
Jabłka prażone
250 g
Mąka pszenna
180 g
Masło
1 
Żółtko
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Cukier puder
50 ml
Mleko
1 łyżka
Margaryna
1 trochę
Bułka tarta
12 porcji
Lody waniliowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
21.42 g
Węglowodany
36.18 g
Białko
5.08 g
Wartość energetyczna
371.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
10 min
Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
60 min
Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
2 min
Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
Krok 4
5 min
Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
Krok 5
3 min
Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
Krok 6
10 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
Krok 7
30 min
Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
Krok 8
5 min
Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 1 z 8

Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 2 z 8

Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 3 z 8

Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 4 z 8

Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 5 z 8

Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 6 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 7 z 8

Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 8 z 8

Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.

Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie. ;)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika