Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka na ciepło z lodami

Szarlotka na ciepło z lodami

(4)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
720  g
Jabłka prażone
250  g
Mąka pszenna
180  g
Masło
1 
Żółtko
trochę
Sól
1  łyżeczka
Cukier puder
50  ml
Mleko
1  łyżka
Margaryna
trochę
Bułka tarta
12  porcji
Lody waniliowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.08 g
Węglowodany
36.39 g
Tłuszcze
21.21 g
Wartość energetyczna
371.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie. ;)

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    10 min
    Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
  • Krok 2

    60 min
    Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Krok 3

    2 min
    Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
  • Krok 4

    5 min
    Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
  • Krok 5

    3 min
    Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
  • Krok 6

    10 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
  • Krok 7

    30 min
    Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 1 z 8

Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 2 z 8

Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 3 z 8

Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 4 z 8

Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 5 z 8

Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 6 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 7 z 8

Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.

Szarlotka na ciepło z lodami

Krok 8 z 8

Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Impreza
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta cytrynowa z malinami

    Tarta cytrynowa z malinami

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto kruche

    Ciasto kruche

    1 godz 45 min Łatwy
  • Szarlotka z budyniem

    Szarlotka z budyniem

    2 godz 2 min Łatwy
  • Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

    Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu