Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie. ;)
Przygotowanie
125 min
Krok 1
10 min
Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
60 min
Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
2 min
Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
Krok 4
5 min
Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
Krok 5
3 min
Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
Krok 6
10 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
Krok 7
30 min
Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
Krok 8
5 min
Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Krok 1
z
8
Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
z
8
Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
z
8
Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
Krok 4
z
8
Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
Krok 5
z
8
Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
Krok 6
z
8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
Krok 7
z
8
Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
Krok 8
z
8
Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0