Szarlotka na ciepło z lodami
125min
Łatwy
1 opakowanie
720 g
Jabłka prażone
250 g
Mąka pszenna
180 g
Masło
1
Żółtko
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Cukier puder
50 ml
Mleko
1 łyżka
Margaryna
1 trochę
Bułka tarta
12 porcji
Lody waniliowe
.
Wartości odżywcze
Białko
5.08 g
Węglowodany
36.39 g
Tłuszcze
21.21 g
Wartość energetyczna
371.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
10 min
Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
60 min
Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
2 min
Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
Krok 4
5 min
Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
Krok 5
3 min
Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
Krok 6
10 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
Krok 7
30 min
Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
Krok 8
5 min
Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Szarlotkę na ciepło z lodami przyrządzamy na kruchym spodzie, więc ciasto trzeba szybciutko zarabiać i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Do jabłkowego nadzienia najlepiej użyć gotowych jabłek prażonych ze słoika, które mieszamy z Budyniem o smaku wanilinowym WINIARY. Po upieczeniu ciasto podajemy na gorąco, pokrojone w trójkąty, z kulkami lodów waniliowych. Zajadamy ze smakiem, nie bacząc na kalorie. ;)
Komentarze 0