Babeczki z kremem budyniowym
68min
Łatwy
1 opakowanie
1.5 szklanek
Mleko
6
Żółtko
300 g
Mąka pszenna
150 g
Masło
30
Truskawki
1 trochę
Masło
2 łyżek
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
2.56 g
Węglowodany
10.75 g
Tłuszcze
5.94 g
Wartość energetyczna
109.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
30 min
Połącz mąkę, masło, cukier i 2 żółtka - zagnieć z nich ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
3 min
Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem (np. masłem)
Krok 3
5 min
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Krok 4
2 min
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C
Krok 5
15 min
Wykrawaj szklanką małe kółka ciasta i wylepiaj nimi foremki. Babeczki piecz 15 minut.
Krok 6
3 min
Zagotuj szklankę mleka.
Krok 7
5 min
W pozostałej ilości mleka rozprowadź Budyń i 4 żółtka. Mieszankę dodaj do wrzącego mleka. Całość zagotuj.
Krok 8
3 min
Wyciągnij z piekarnika babeczki i napełnij je budyniową masą.
Krok 9
2 min
Lekko przestudzone babeczki udekoruj ulubionymi owocami.
Słodka pokusa, czyli kruche babeczki z kremem budyniowym. Chrupkie ciasto, śmietankowy krem oraz owoce (świeże lub z konfitur) tworzą idealną kompozycję smaków. Kto bardzo się spieszy, może użyć gotowych kruchych babeczek, które wystarczy napełnić budyniowym kremem i udekorować owocami, ale wiadomo, że najlepsze są babeczki upieczone własnoręcznie...
Komentarze 0