Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciastka posypane cukrem
Dodaj do CookBook

Kruche ciastka posypane cukrem

(7)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest pink086
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka Tortowa
15  dag
Margaryna
0.5  szklanka
Cukier puder
3 
Żółtko
1 
Białko
15  g
Cukier kryształ
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.9 g
Wartość energetyczna
255 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami albo masz ochotę na kulinarną podróż sentymentalną do smaków dzieciństwa, przepis na kruche ciastka posypane cukrem będzie idealny. To ciasteczka jak u babci – z dodatkiem śmietany, margaryny i cukru wanilinowego WINIARY, a do tego – grubo posypane cukrem. Jak zrobić kruche ciastka z cukrem? Podpowiadamy!

Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.

Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.

Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
  • Krok 4

    15 min
    Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
  • Krok 5

    5 min
    Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
  • Krok 6

    5 min
    Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
  • Krok 7

    15 min
    Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.9 out of 5
4.875
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
77
11
00
00
00

Opinie

4

DOMINIKA

Dokladnie jak nizej. Trzeba wiecej maki.
Anonim (niezweryfikowany) 10/31/2022-04:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

    Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

    1 godz 50 min Łatwy
  • Kruche ciasto z miodem

    Kruche ciasto z miodem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

    Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

    2 godz Łatwy
  • Kruche babeczki z jabłkami

    Kruche babeczki z jabłkami

    2 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu