Kruche ciastka posypane cukrem
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
35.17 g
Węglowodany
255.59 g
Tłuszcze
136.86 g
Wartość energetyczna
2391.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
Krok 2
5 min
Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
Krok 3
15 min
Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
Krok 4
15 min
Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
Krok 5
5 min
Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Krok 6
5 min
Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
Krok 7
15 min
Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami albo masz ochotę na kulinarną podróż sentymentalną do smaków dzieciństwa, przepis na kruche ciastka posypane cukrem będzie idealny. To ciasteczka jak u babci – z dodatkiem śmietany, margaryny i cukru wanilinowego WINIARY, a do tego – grubo posypane cukrem. Jak zrobić kruche ciastka z cukrem? Podpowiadamy!
Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.
Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.
Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.
Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.
Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.
Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.
Komentarze 0