Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami albo masz ochotę na kulinarną podróż sentymentalną do smaków dzieciństwa, przepis na kruche ciastka posypane cukrem będzie idealny. To ciasteczka jak u babci – z dodatkiem śmietany, margaryny i cukru wanilinowego WINIARY, a do tego – grubo posypane cukrem. Jak zrobić kruche ciastka z cukrem? Podpowiadamy!
Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.
Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.
Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
Krok 2
5 min
Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
Krok 3
15 min
Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
Krok 4
15 min
Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
Krok 5
5 min
Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Krok 6
5 min
Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
Krok 7
15 min
Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.
Krok 1
z
7
Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
Krok 2
z
7
Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
Krok 3
z
7
Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
Krok 4
z
7
Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
Krok 5
z
7
Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Krok 6
z
7
Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
Krok 7
z
7
Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
D
DOMINIKA
Dokladnie jak nizej. Trzeba wiecej maki.
P
Paweł
Hm trzeba dodać więcej mąki aby ciasto nie było zbyt lepkie, ale może to też kwestia margaryny.. ciastka wyszły dobre w przypadku posypanego cukru można obniżyć ilość cukru pudru no i konieczny pędzelek do nakładania smarowania białkiem :)
Winiary
Expert
Paweł, dziękujemy za sugestię, być może skorzystają z niej inni chętni na deser i ich ciastka będą jeszcze lepsze! :)
D
Drzewie
Wyszły bardzo smaczne.
Polecam.
Winiary
Expert
Cieszymy się! Sprawdź też inne nasze ciasteczka :)
Komentarze 3