
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kruche ciastka posypane cukrem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.
Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.
Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
15 minKrok 1 z 7
Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
Krok 2 z 7
Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
Krok 3 z 7
Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
Krok 4 z 7
Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
Krok 5 z 7
Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Krok 6 z 7
Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
Krok 7 z 7
Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2