Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kruche ciastka posypane cukrem

Kruche ciastka posypane cukrem

(7)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pink086

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka Tortowa
15  dag
Margaryna
0.5  szklanka
Cukier puder
3 
Żółtko
1 
Białko
15  g
Cukier kryształ
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.85 g
Węglowodany
54.93 g
Tłuszcze
4.63 g
Wartość energetyczna
254.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami albo masz ochotę na kulinarną podróż sentymentalną do smaków dzieciństwa, przepis na kruche ciastka posypane cukrem będzie idealny. To ciasteczka jak u babci – z dodatkiem śmietany, margaryny i cukru wanilinowego WINIARY, a do tego – grubo posypane cukrem. Jak zrobić kruche ciastka z cukrem? Podpowiadamy!

Przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, ale należy trzymać się go ściśle. Zaczynamy od przesiania przez sito 1,5 szklanki mąki tortowej. Dosypujemy do niej pół szklanki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego WINIARY. Następnie dodajemy posiekaną margarynę (150 gramów) oraz 3 żółtka (odkładamy na później jedno białko). Możesz w tym momencie dodać łyżkę śmietany, nie jest to jednak konieczne.

Tak przygotowane ciasto kruche należy zagnieść i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka. Możemy to zrobić za pomocą specjalnych foremek, ale nada się także zwykła szklanka. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy grubym cukrem.

Kruche ciastka posypane cukrem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy wyciągamy je i studzimy przed podaniem. Kruche ciastka są bardzo delikatne, dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiednią grubość ciasta.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.
  • Krok 4

    15 min
    Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.
  • Krok 5

    5 min
    Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
  • Krok 6

    5 min
    Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.
  • Krok 7

    15 min
    Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.
Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 1 z 7

Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier puder oraz wanilinowy.

Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 2 z 7

Dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka i ewnetualnie łyżkę śmietany.

Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 3 z 7

Ciasto należy zagnieść i schłodzić ok. godzinę w lodówce.

Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 4 z 7

Następnie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką ciastka.

Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 5 z 7

Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.

Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 6 z 7

Ciastka na wierzchu należy posypać grubym cukrem.

Kruche ciastka posypane cukrem

Krok 7 z 7

Ciastka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C-190°C) około 10-15 minut. Na złoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D DOMINIKA

Dokladnie jak nizej. Trzeba wiecej maki.

P Paweł

Hm trzeba dodać więcej mąki aby ciasto nie było zbyt lepkie, ale może to też kwestia margaryny.. ciastka wyszły dobre w przypadku posypanego cukru można obniżyć ilość cukru pudru no i konieczny pędzelek do nakładania smarowania białkiem :)

Winiary
Expert

Paweł, dziękujemy za sugestię, być może skorzystają z niej inni chętni na deser i ich ciastka będą jeszcze lepsze! :)

D Drzewie

Wyszły bardzo smaczne. Polecam.

Winiary
Expert

Cieszymy się! Sprawdź też inne nasze ciasteczka :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z twarogiem

    Ciastka francuskie z twarogiem

    47 min Łatwy
  • Deser budyniowy

    Deser budyniowy

    20 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu