Równomiernie rozbite mięso, natarte przyprawami i owinięte wokół pokrojonych w słupki warzyw, boczku lub sera żółtego to prawdziwa kwintesencja elegancji i doskonałego smaku. Tradycyjne rolady przygotowywane są z wołowiny, a ich farsz różni się w zależności od regionu. Po zwinięciu, rolady można zapiekać lub dusić w gęstym sosie, a następnie podawać z kaszą, ryżem, młodymi ziemniaczkami lub kluseczkami śląskimi. Aby zwinięte w rulon mięso nie rozpadało się podczas smażenia, warto je spiąć wykałaczkami lub owinąć specjalną nicią kuchenną, którą należy ściągnąć przed podaniem. Doskonałym dodatkiem do rolad są różnego rodzaju surówki, zwłaszcza wyraziste w smaku, na bazie modrej lub kiszonej kapusty.
Przygotowane z warzyw lub tortilli roladki to wspaniały pomysł na lekką, ale sycącą przekąskę. Warto przyrządzić pyszne roladki z grillowanej cukinii, nadziewane kremowym twarożkiem z przyprawami oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Ozdobą świątecznego stołu są często roladki z cienko pokrojonej szynki, plastra żółtego sera i pasty jajecznej lub warzywnej. Zaletą tej przekąski jest to, że nie wymaga wymyślnych składników, a sam proces wykonania nie nastręcza zbyt wielu trudności.
Świetnym pomysłem na szybką przekąskę są rolady z tortilli, które można spożywać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Oprócz plastrów wędliny, wędzonego łososia lub kawałków pieczonego kurczaka można do nich dodać świeże warzywa (papryka, sałata, ogórek), twaróg lub ser żółty, pesto i mnóstwo innych dodatków, na jakie tylko przyjdzie ochota. Ważnym dodatkiem to wrapów jest sos (np. czosnkowy, serowy, teriyaki), który dodajemy tuż przed rolowaniem. Ciasno zwiniętą tortillę kroimy na kilka równych części o grubości ok. 3-4 cm. Aby świeżo zrobione pyszności się nie rozpadały, warto je przekłuć wykałaczką lub ciasno ułożyć w pojemniku. Przygotowane w ten sposób roladki są nie tylko znakomitą przekąską podczas imprezy, lecz także lekką potrawą na podwieczorek lub lunch.