Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

0
295 min
Trudny

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos Pieczarkowy WINIARY
400 g
Schab wieprzowy bez kości
150 g
Pieczarki
100 g
Mięso mielone wieprzowe
2 ząbków
Czosnek
1 
Cebula szalotka (mała)
1 gałązka
Tymianek świeży
30 ml
Olej
1 łyżeczka
Majeranek
30 ml
Olej do marynowania
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
29.84 g
Węglowodany
5.47 g
Tłuszcze
22.36 g
Wartość energetyczna
335.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

295 min
Krok 1
5 min
Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
10 min
Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.
Krok 4
30 min
Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.
Krok 5
5 min
Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.
Krok 7
10 min
Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.
Krok 8
120 min
Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.
Krok 9
10 min
Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.
Krok 10
5 min
Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.
Krok 11
60 min
Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.
Krok 12
10 min
Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.
Krok 13
14 min
Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 14
5 min
Gotowym sosem polej roladki.
Krok 15
1 min
Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.
Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 1 z 15

Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 2 z 15

Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 3 z 15

Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 4 z 15

Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 5 z 15

Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 6 z 15

Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 7 z 15

Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 8 z 15

Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 9 z 15

Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 10 z 15

Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 11 z 15

Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 12 z 15

Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 13 z 15

Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 14 z 15

Gotowym sosem polej roladki.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 15 z 15

Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.

Przygotowywanie domowych przysmaków wymaga niekiedy nieco czasu i wprawy, ale warto od czasu do czasu zrobić coś tak pysznego, jak pieczone roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym. Pachną pięknie tymiankiem i majerankiem, a w środku kryją smakowity farsz mięsno-pieczarkowy. Gotowe roladki kroimy w plastry i serwujemy na obiad, polane Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY, z kaszą lub domowymi kluseczkami oraz porcją duszonych warzyw. Można podawać także na zimno: jako elegancką przekąskę albo na kanapce, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i np. konserwowym ogórkiem czy papryką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika