Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
30.9g / 36%
Węglowodany
5.5g / 6%
Tłuszcze
22.9g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

+

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Wróć

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

(0)
4 godz 55 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczarkowy WINIARY
400  g
Schab wieprzowy bez kości
150  g
Pieczarki
100  g
Mięso mielone wieprzowe
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula szalotka (mała)
1  gałązka
Tymianek świeży
30  ml
Olej
1  łyżeczka
Majeranek
30  ml
Olej do marynowania
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.88 g
Węglowodany
5.53 g
Tłuszcze
22.92 g
Wartość energetyczna
361.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowywanie domowych przysmaków wymaga niekiedy nieco czasu i wprawy, ale warto od czasu do czasu zrobić coś tak pysznego, jak pieczone roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym. Pachną pięknie tymiankiem i majerankiem, a w środku kryją smakowity farsz mięsno-pieczarkowy. Gotowe roladki kroimy w plastry i serwujemy na obiad, polane Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY, z kaszą lub domowymi kluseczkami oraz porcją duszonych warzyw. Można podawać także na zimno: jako elegancką przekąskę albo na kanapce, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i np. konserwowym ogórkiem czy papryką.

Przygotowanie

295 min
  • Krok 1

    5 min
    Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.
  • Krok 4

    30 min
    Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.
  • Krok 7

    10 min
    Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.
  • Krok 8

    120 min
    Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.
  • Krok 9

    10 min
    Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.
  • Krok 10

    5 min
    Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.
  • Krok 11

    60 min
    Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.
  • Krok 12

    10 min
    Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.
  • Krok 13

    14 min
    Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 14

    5 min
    Gotowym sosem polej roladki.
  • Krok 15

    1 min
    Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.
Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 1 z 15

Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 2 z 15

Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 3 z 15

Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 4 z 15

Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 5 z 15

Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 6 z 15

Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 7 z 15

Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 8 z 15

Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 9 z 15

Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 10 z 15

Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 11 z 15

Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 12 z 15

Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 13 z 15

Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 14 z 15

Gotowym sosem polej roladki.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 15 z 15

Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

    Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

    1 godz 39 min Łatwy
  • Ryba faszerowana w galarecie

    Ryba faszerowana w galarecie

    3 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu