Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym
Dodaj do CookBook

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

(1)
4 godz 55 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczarkowy WINIARY
400  g
Schab wieprzowy bez kości
150  g
Pieczarki
100  g
Mięso mielone wieprzowe
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula szalotka (mała)
1  gałązka
Tymianek świeży
30  ml
Olej
1  łyżeczka
Majeranek
30  ml
Olej do marynowania
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.5 g
Wartość energetyczna
361.5 kcal
Tłuszcze
22.9 g
Białko
30.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowywanie domowych przysmaków wymaga niekiedy nieco czasu i wprawy, ale warto od czasu do czasu zrobić coś tak pysznego, jak pieczone roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym. Pachną pięknie tymiankiem i majerankiem, a w środku kryją smakowity farsz mięsno-pieczarkowy. Gotowe roladki kroimy w plastry i serwujemy na obiad, polane Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY, z kaszą lub domowymi kluseczkami oraz porcją duszonych warzyw. Można podawać także na zimno: jako elegancką przekąskę albo na kanapce, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i np. konserwowym ogórkiem czy papryką.

Przygotowanie

295 min
  • Krok 1

    5 min
    Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.
  • Krok 4

    30 min
    Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.
  • Krok 7

    10 min
    Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.
  • Krok 8

    120 min
    Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.
  • Krok 9

    10 min
    Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.
  • Krok 10

    5 min
    Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.
  • Krok 11

    60 min
    Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.
  • Krok 12

    10 min
    Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.
  • Krok 13

    14 min
    Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 14

    5 min
    Gotowym sosem polej roladki.
  • Krok 15

    1 min
    Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.
Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 1 z 15

Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 2 z 15

Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 3 z 15

Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 4 z 15

Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 5 z 15

Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 6 z 15

Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 7 z 15

Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 8 z 15

Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 9 z 15

Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 10 z 15

Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 11 z 15

Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 12 z 15

Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 13 z 15

Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 14 z 15

Gotowym sosem polej roladki.

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Krok 15 z 15

Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

kush

Nice Recipe
Nice Recipe (niezweryfikowany) 01/30/2025-12:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/28/2025-07:32 CET
Thanks! :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu