Dzieci bywają grymaśne, ale jeśli trafią na odpowiadające im jedzenie, potrafią zamienić się w małych głodomorów pochłaniających porcje zadziwiającej wielkości. Jeśli przygotowujesz imprezę urodzinową dla dzieci albo inne przyjęcie dla najmłodszych, nie możesz obyć się bez fantazyjnych, kolorowych wypieków – tortów, ciasteczek, babeczek i ciast. Sprawdź polecane przez nas przepisy dla dzieci, aby wypaść doskonale przed tymi małymi, ale surowymi krytykami kulinarnymi.
Przepisy dla dzieci, aby odniosły sukces, muszą opierać się na dwóch solidnych filarach: doborze odpowiednich składników oraz finezyjnej formie podania. Wszyscy „jemy oczami”, ale w przypadku dzieci powiedzenie to sprawdza się wyjątkowo często. Efekt, jaki uzyskujemy, realizując przepisy dla dzieci, musi zatem być wyrazisty, ciekawy, kolorowy, niebanalny i zachęcający do próbowania. Dlatego sprawdzi się wszystko, co może pełnić dodatkową funkcję dekoracyjną: galaretki, pianki, żelki, posypki, finezyjnie pokrojone owoce. Wśród składników ulubionych przez dzieci znajdują się natomiast wszelkiego rodzaju czekolady – z wyjątkiem gorzkiej i deserowej. A zatem im bardziej słodkie, tym lepiej. Świetnie sprawdza się też bita śmietana, z powodzeniem możesz użyć tej gotowej ze sklepu.
Jeśli szukasz propozycji na dania dla dzieci, które zrobią furorę na przyjęciu, sięgnij po typowo dziecięce motywy, na przykład z popularnych bajek. Kształty przypominające misie, różne inne zwierzątka, kwiatki itp. też są mile widziane. Możesz skorzystać ze specjalnych form do pieczenia albo ozdób cukierniczych.
Oprócz ciast wśród przepisów dla dzieci znaleźć mogą się także ciasteczka. Tu również wielkie znaczenie ma kształt, więc wybierz odpowiednią foremkę do wyciskania ciastek i do dzieła! Możesz podać także lody – to powszechnie lubiana wśród dzieci słodycz. Ale uwaga! By lody przypadły wszystkim do gustu, forma ich podania też ma znaczenie. Udekoruj je odpowiednio pokrojonymi owocami, posyp kolorową posypką, spraw, by prezentowały się uroczo – maluchy to uwielbiają i ma to dla nich dużo większe znaczenie niż smak samych lodów.