
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Bardzo spodobał mi się ten przepis, bo zupę przygotowuje się szybko i łatwo. W smaku zupa maślankowa przypomina mi nieco potrawę, którą jadłam wiele lat temu – gorące pulki z zimną maślanką. Zupa jest lekko kwaśna i sycąca – można się najeść jedną miseczką, szczególnie w towarzystwie słodkich naleśników z serem. Nie trzeba już nic więcej.
Mam ogromny sentyment do takich przepisów wygrzebanych z rodzinnych przepiśników i dlatego bardzo dziękuję Pani Ewelinie za podzielenie się z nami swoim kulinarnym wspomnieniem związanym z jej babcią!
Jeśli szukacie też innych przepisów dla dzieci to polecam:
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
2 minKrok 3
1 minKrok 4
1 minKrok 5
15 minKrok 6
2 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Dzień wcześniej otwieramy maślankę.

Krok 2 z 7
Następnego dnia przelewamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.

Krok 3 z 7
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 4 z 7
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą nieco ponad poziom warzyw. Dodajemy lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.

Krok 5 z 7
Gotujemy z lekko uchyloną przykrywką na średnim ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki i marchew będą miękkie).

Krok 6 z 7
Pod koniec gotowania powoli dolewamy maślankę ciągle mieszając. Doprawiamy solą do smaku.

Krok 7 z 7
Podajemy z naleśnikami z serem lub innym dodatkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0