Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli szukacie też innych przepisów dla dzieci to polecam:
Dzień wcześniej otwieramy maślankę.
Następnego dnia przelewamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą nieco ponad poziom warzyw. Dodajemy lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
Gotujemy z lekko uchyloną przykrywką na średnim ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki i marchew będą miękkie).
Pod koniec gotowania powoli dolewamy maślankę ciągle mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy z naleśnikami z serem lub innym dodatkiem.