Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na tę zupę dostałyśmy z Agatką od naszej czytelniczki Eweliny Wyszkowskiej. To ulubione danie Pani Eweliny – zupę maślankową gotowała jej babcia, która pracowała w szkole jako kucharka. Zupa znikała w ekspresowym tempie z talerzy wszystkich dzieci. Babcia Pani Eweliny serwowała ją zazwyczaj z naleśnikami z serem, więc i ja postanowiłam odtworzyć te smaki.
Bardzo spodobał mi się ten przepis, bo zupę przygotowuje się szybko i łatwo. W smaku zupa maślankowa przypomina mi nieco potrawę, którą jadłam wiele lat temu – gorące pulki z zimną maślanką. Zupa jest lekko kwaśna i sycąca – można się najeść jedną miseczką, szczególnie w towarzystwie słodkich naleśników z serem. Nie trzeba już nic więcej.
Mam ogromny sentyment do takich przepisów wygrzebanych z rodzinnych przepiśników i dlatego bardzo dziękuję Pani Ewelinie za podzielenie się z nami swoim kulinarnym wspomnieniem związanym z jej babcią!
Jeśli szukacie też innych przepisów dla dzieci to polecam:
Następnego dnia przelewamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.
Krok 3
1 min
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 4
1 min
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą nieco ponad poziom warzyw. Dodajemy lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 5
15 min
Gotujemy z lekko uchyloną przykrywką na średnim ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki i marchew będą miękkie).
Krok 6
2 min
Pod koniec gotowania powoli dolewamy maślankę ciągle mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
Krok 7
1 min
Podajemy z naleśnikami z serem lub innym dodatkiem.
Krok 1
z
7
Dzień wcześniej otwieramy maślankę.
Krok 2
z
7
Następnego dnia przelewamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.
Krok 3
z
7
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 4
z
7
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą nieco ponad poziom warzyw. Dodajemy lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 5
z
7
Gotujemy z lekko uchyloną przykrywką na średnim ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki i marchew będą miękkie).
Krok 6
z
7
Pod koniec gotowania powoli dolewamy maślankę ciągle mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
Krok 7
z
7
Podajemy z naleśnikami z serem lub innym dodatkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0