Deser warstwowy w pucharku
40min
Łatwy
500 ml
Mleko
2 łyżeczek
Żelatyna Winiary
2 łyżek
Cukier
2 opakowań
1 trochę
Bita śmietana
1 trochę
Kolorowa posypka
.
Wartości odżywcze
Białko
14.6 g
Węglowodany
41.11 g
Tłuszcze
10.79 g
Wartość energetyczna
316.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Dwiema łyżkami zimnego mleka zalej żelatynę WINIARY i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje.
Krok 2
5 min
Pozostałe mleko podgrzej z cukrem i gdy będzie już gorące, dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając, aż się rozpuści.
Krok 3
5 min
Mleko wlej do naczyń (pucharki, kieliszki), w których planujesz podać deser. Włóż naczynia do lodówki, aby mleczna warstwa stężała.
Krok 4
5 min
Przygotuj pierwszą z wybranych galaretek zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pozostaw ją do ostygnięcia.
Krok 5
3 min
Gdy mleczna warstwa w pucharkach stężeje, a galaretka będzie już chłodna, wylej jej część na białą warstwę i włóż do lodówki.
Krok 6
10 min
Przygotuj galaretkę w następnym kolorze. Postępuj analogicznie do zużycia wszystkich składników.
Krok 7
2 min
Podawaj z bitą śmietaną i posypką.
Deser warstwowy w pucharku to doskonały pomysł na letni poczęstunek. Wykonanie go co prawda wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale gwarantujemy, że efekty smakowe i wizualne wynagrodzą oczekiwanie na zastygnięcie wszystkich warstw deseru. Deser z galaretkami WINIARY i żelatyną WINIARY sprawdzi się na wiele okazji. Możesz go podawać jako słodkie zakończenie obiadu lub jako poczęstunek podczas towarzyskiego przyjęcia. Doskonale odnajdzie się też w roli słodkiej atrakcji dla najmłodszych. Koniecznie sprawdź nasz przepis na Deser warstwowy na zimno!
Komentarze 0