Przepisy 29

Wyborne smakołyki grillowe 

Jak zapewnić niezapomniany letni wieczór swoim przyjaciołom? Odpowiedź jest prosta – można zorganizować spotkanie przy grillu. Aby wyrwać się z grillowej rutyny, proponujemy wyjątkowe dania z warzywnymi dodatkami. Dzięki nim nawet zwykła kiełbasa z grilla nabierze całkiem nowego charakteru. Nie trzeba spędzać długich godzin na przygotowaniach. Czasami wystarczy postawić na ciekawy, grillowany dodatek, który zupełnie zmieni smak dobrze znanych specjałów. 

 

Sałatki do grilla – które wybrać? 

Grillowane przekąski nabiorą zupełnie nowego wyrazu dzięki sałatkom. Dostarczymy sobie niezbędnej też porcji witamin i poznamy nowe, pyszne grillowane przekąski. Wystarczy pokroić bakłażana, paprykę, cukinię i czerwoną cebulę, a następnie zamarynować warzywa w occie balsamicznym z rozmarynem. Po kilku godzinach lub całej nocy w marynacie (radzimy potrzymać dłużej – smaki się wtedy idealnie wymieszają) przygotowane warzywa kładziemy na ruszcie i grillujemy, aż staną się odpowiednio przypieczone. 

 

Bardziej sycący pomysł na grillowane dodatki to sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem i suszonymi pomidorami. 

 

Co zrobić, gdy spotkanie się zbliża i nie ma czasu na kilkugodzinne przygotowania? 

Dodatki do grilla to również nieśmiertelne klasyki. Mogłoby się wydawać, że w każdym domu przygotowuje się szaszłyki na grilla, ale niemal każdy przyrządza je trochę inaczej. Szaszłyki z delikatnym kurczakiem i pysznym boczkiem mają szansę stać się przebojem grilla. W wersji dla wegetarian również smakowite będą szaszłyki z papryki, pieczarek i cukinii. Nie można zapomnieć o przyprawach – to one nadadzą dodatkowego aromatu i będą kropką nad i grillowanej potrawy. 

 

Jeśli czas ucieka, a koniecznie zależy wam na oryginalnym przepisie na dodatek do grilla, to koniecznie przetestujcie lutenicę z miodem. Lutenicę można podać również jako dodatek do kanapek czy krakersów. 

 

Świetnie sprawdzi się również chleb z grilla z oliwą lub ziemniaki z grilla. Tutaj kluczem do sukcesu będzie czosnek, masło, zioła prowansalskie i natka pietruszki.