Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz idealnego sosu do ryb, mięs lub warzyw? Jeśli tak, spróbuj kremowego sosu bearneńskiego z pysznymi ziołami! Podpowiemy Ci, jak go zrobić krok po kroku. Zobacz nasz pomysł na sos béarnaise, który podkreśli smak wielu Twoich potraw.
Sos bearnaise – pyszny dodatek do mięsa, ryb i warzyw
Sos bearneński powstał na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem aromatycznego estragonu i szalotki. Taki dodatek super pasuje m.in. do pieczonych lub grillowanych mięs oraz warzyw, steków lub ryb (choć w tym przypadku estragon można zastąpić kolendrą). Możesz go serwować również z jajkami na twardo lub jajkami w koszulce.
Sos béarnaise – przepis
Do przygotowania naszego sosu bearneńskiego potrzebujesz tylko kilku składników, które musisz dobrze połączyć. Warto pilnować, aby sos się nie zwarzył. Możesz go też doprawić do smaku, dodając więcej ziół lub przypraw. Chcesz podkręcić Twoje mięsne lub warzywne posiłki? Koniecznie sprawdź ten przepis. Smacznego!
Obierz i drobno posiekaj szalotki.
W rondelku rozgrzej 20 g masła. Podsmaż na nim szalotkę, aż będzie szklista. Zalej zimną wodą i białym winem.
Dodaj Sos Śmietanowo-Koperkowy WINIARY, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Resztę masła pokrój na kawałki, dodaj do sosu, aż się rozpuści. Estragon i pietruszkę umyj, drobno posiekaj i też dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj.