Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz idealnego sosu do ryb, mięs lub warzyw? Jeśli tak, spróbuj kremowego sosu bearneńskiego z pysznymi ziołami! Podpowiemy Ci, jak go zrobić krok po kroku. Zobacz nasz pomysł na sos béarnaise, który podkreśli smak wielu Twoich potraw.
Sos bearnaise – pyszny dodatek do mięsa, ryb i warzyw
Sos bearneński powstał na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem aromatycznego estragonu i szalotki. Taki dodatek super pasuje m.in. do pieczonych lub grillowanych mięs oraz warzyw, steków lub ryb (choć w tym przypadku estragon można zastąpić kolendrą). Możesz go serwować również z jajkami na twardo lub jajkami w koszulce.
Sos béarnaise – przepis
Do przygotowania naszego sosu bearneńskiego potrzebujesz tylko kilku składników, które musisz dobrze połączyć. Warto pilnować, aby sos się nie zwarzył. Możesz go też doprawić do smaku, dodając więcej ziół lub przypraw. Chcesz podkręcić Twoje mięsne lub warzywne posiłki? Koniecznie sprawdź ten przepis. Smacznego!
Przygotowanie
15 min
Krok 1
2 min
Obierz i drobno posiekaj szalotki.
Krok 2
5 min
W rondelku rozgrzej 20 g masła. Podsmaż na nim szalotkę, aż będzie szklista. Zalej zimną wodą i białym winem.
Krok 3
5 min
Dodaj Sos Śmietanowo-Koperkowy WINIARY, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Krok 4
3 min
Resztę masła pokrój na kawałki, dodaj do sosu, aż się rozpuści. Estragon i pietruszkę umyj, drobno posiekaj i też dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 1
z
4
Obierz i drobno posiekaj szalotki.
Krok 2
z
4
W rondelku rozgrzej 20 g masła. Podsmaż na nim szalotkę, aż będzie szklista. Zalej zimną wodą i białym winem.
Krok 3
z
4
Dodaj Sos Śmietanowo-Koperkowy WINIARY, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Krok 4
z
4
Resztę masła pokrój na kawałki, dodaj do sosu, aż się rozpuści. Estragon i pietruszkę umyj, drobno posiekaj i też dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0