Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Oliwa z rozmarynem

Oliwa z rozmarynem

(0)
10min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Oliwa z oliwek
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  ząbek
Mały ząbek czosnku
5 
Ziarna pieprzu czerwonego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.04 g
Węglowodany
0.43 g
Tłuszcze
28.2 g
Wartość energetyczna
250.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
A jeśli ktoś nie jest łasuchem? Pewnie ucieszy go oliwa z rozmarynem, którą można dodać do różnego rodzaju sałatek, mięs, a nawet zup. Do przygotowania oliwy najlepiej wykorzystać świeże zioła, wówczas nabierze głębokiego aromatu i niezwykle efektownego wyglądu. Taka oliwa będzie jednak mniej trwała niż ta z dodatkiem ziół suszonych. Ja jednak zdecydowałam się na świeży rozmaryn i czosnek, a oliwę przelałam do małej buteleczki, by osoba nią obdarowana zdążyła zużyć oliwę w czasie jej świetności.

Przygotowana oliwa nabierze smaku i aromatu w ciągu kilku dni, więc uwaga, by nie przesadzić z ilością czosnku i rozmarynu.

Przygotowanie

10 min
  • Krok 1

    5 min
    Do szczelnie zamykanej buteleczki wkładam pokrojony ząbek czosnku, umytą i osuszoną gałązkę rozmarynu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu.
  • Krok 2

    3 min
    Zalewam oliwą i zamykam.
  • Krok 3

    2 min
    Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce.
  • Krok 4

    3 min
    Co kilka godzin kilkakrotnie delikatnie obracam butelkę.
Oliwa z rozmarynem

Krok 1 z 4

Do szczelnie zamykanej buteleczki wkładam pokrojony ząbek czosnku, umytą i osuszoną gałązkę rozmarynu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu.

Oliwa z rozmarynem

Krok 2 z 4

Zalewam oliwą i zamykam.

Oliwa z rozmarynem

Krok 3 z 4

Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce.

Oliwa z rozmarynem

Krok 4 z 4

Co kilka godzin kilkakrotnie delikatnie obracam butelkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas na żurek

    72 godz 28 min Łatwy
  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Szynka wędzona z domowej wędzarni

    Szynka wędzona z domowej wędzarni

    128 godz 30 min Łatwy
  • Krokodyle łzy - nalewka imbirowa

    Krokodyle łzy - nalewka imbirowa

    2160 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu