Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oliwa z rozmarynem

0
10min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Oliwa z oliwek
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  ząbek
Mały ząbek czosnku
5 
Ziarna pieprzu czerwonego

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.04 g
Węglowodany
0.43 g
Tłuszcze
28.2 g
Wartość energetyczna
250.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

10 min
Krok 1
5 min
Do szczelnie zamykanej buteleczki wkładam pokrojony ząbek czosnku, umytą i osuszoną gałązkę rozmarynu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu.
Krok 2
3 min
Zalewam oliwą i zamykam.
Krok 3
2 min
Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce.
Krok 4
3 min
Co kilka godzin kilkakrotnie delikatnie obracam butelkę.
Oliwa z rozmarynem

Krok 1 z 4

Do szczelnie zamykanej buteleczki wkładam pokrojony ząbek czosnku, umytą i osuszoną gałązkę rozmarynu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu.

Oliwa z rozmarynem

Krok 2 z 4

Zalewam oliwą i zamykam.

Oliwa z rozmarynem

Krok 3 z 4

Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce.

Oliwa z rozmarynem

Krok 4 z 4

Co kilka godzin kilkakrotnie delikatnie obracam butelkę.

A jeśli ktoś nie jest łasuchem? Pewnie ucieszy go oliwa z rozmarynem, którą można dodać do różnego rodzaju sałatek, mięs, a nawet zup. Do przygotowania oliwy najlepiej wykorzystać świeże zioła, wówczas nabierze głębokiego aromatu i niezwykle efektownego wyglądu. Taka oliwa będzie jednak mniej trwała niż ta z dodatkiem ziół suszonych. Ja jednak zdecydowałam się na świeży rozmaryn i czosnek, a oliwę przelałam do małej buteleczki, by osoba nią obdarowana zdążyła zużyć oliwę w czasie jej świetności.

Przygotowana oliwa nabierze smaku i aromatu w ciągu kilku dni, więc uwaga, by nie przesadzić z ilością czosnku i rozmarynu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika