Nasze przepisy Potrawy z kaparami

Potrawy z kaparami

Pikantne, musztardowo-pieprzne w smaku kapary są nie tylko doskonałym dodatkiem do sałatek, lecz także do pieczonych mięs. Świetnie smakują w połączeniu z pomidorami, sałatą, łososiem, śledziami, a także pleśniowym serem. Wypróbujcie nasze fantazyjne przepisy na kapary – dzięki nim dania ze zwykłych składników nabiorą niezwykłego smaku i elegancji.

Kalorie 22 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Kapary zawierają rutynę wspomagającą utrzymanie prawidłowej odporności, a także kwercetynę. Składniki te to oczywiście bardzo cenne antyoksydanty niwelujące niekorzystny wpływ wolnych rodników. Więcej kwercetyny zawierają tylko liście herbaty. Uważać natomiast musimy na sód, który w postaci soli jest dodawany do marynowanych kaparów.