Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaghetti z owocami morza w pomidorach

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cris04
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron spaghetti
250  g
Owoce morza
300  g
Pomidory krojone w zalewie
0.5 
Cebula
1  ząbek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Białe wino wytrawne
5  g
Papryczka chili
3  gałązek
Pietruszka
1  łyżka
Czarne oliwki
1  łyżeczka
Kapary w zalewie
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.37 g
Węglowodany
84.1 g
Tłuszcze
18.43 g
Wartość energetyczna
612.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
2 min
Owoce morza wcześniej rozmrozić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
Krok 2
8 min
Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, kawałek drobno pokrojonej papryczki.Chwilę podsmażyć.Dodać owoce morza, wymieszać
Krok 3
5 min
Wlać wino, podkręcić ogień i gotować krótko do odparowania alkoholu.
Krok 4
15 min
Wlać pomidory wraz z zalewą, dodać zielona pietruszkę i dusić ,aż owoce będą wystarczająco miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Oliwki pokroić, kapary odsączyć z zalewy.
Krok 6
10 min
W międzyczasie , gdy gotuje sie sos nastawić makaron. Ugotować al dente.Przecedzić i wsypać na patelnię z sosem.
Krok 7
5 min
Wymieszać i przełożyć na talerze.Udekorować oliwkami ,kaparami i zieloną pietruszką,
Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 1 z 7

Owoce morza wcześniej rozmrozić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.

Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 2 z 7

Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, kawałek drobno pokrojonej papryczki.Chwilę podsmażyć.Dodać owoce morza, wymieszać

Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 3 z 7

Wlać wino, podkręcić ogień i gotować krótko do odparowania alkoholu.

Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 4 z 7

Wlać pomidory wraz z zalewą, dodać zielona pietruszkę i dusić ,aż owoce będą wystarczająco miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 5 z 7

Oliwki pokroić, kapary odsączyć z zalewy.

Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 6 z 7

W międzyczasie , gdy gotuje sie sos nastawić makaron. Ugotować al dente.Przecedzić i wsypać na patelnię z sosem.

Spaghetti  z owocami morza w pomidorach

Krok 7 z 7

Wymieszać i przełożyć na talerze.Udekorować oliwkami ,kaparami i zieloną pietruszką,

Spaghetti to popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Najpopularniejsze jego wersje w Polsce to spaghetti bolońskie, neapolitańskie i carbonara. Dziś jednak proponujemy spaghetti z owocami morza w pomidorach – przepis nieco bardziej złożony, ale z pewnością warty przygotowania.

Przepis na spaghetti z owocami morza w pomidorach wygląda następująco: w głębokiej patelni, na 2 łyżkach oliwy należy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Po chwili dodać rozmrożone owoce morza. Całość zalać odrobiną białego wytrawnego wina i gotować do odparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce i zieloną pietruszkę, po czym dusić do miękkości owoców morza. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente), po czym przecedzić i dodać na patelnię z sosem. Pokroić oliwki i odsączyć kapary. Makaron wymieszany z sosem i owocami morza przełożyć na talerze i dodać oliwki, kapary i zieloną pietruszkę. Spaghetti z owocami morza w pomidorach gotowe!

To doskonały pomysł na obiad . Choć spaghetti z owocami morza w pomidorach zawiera dość dużo składników, ich przygotowanie nie jest trudne – wymaga jedynie trochę więcej czasu. Otrzymujemy za to pyszną i zdrową potrawę, która bez wątpienia podbije podniebienia wielu smakoszy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.4g / 19%
Węglowodany
84.1g / 53%
Tłuszcze
18.4g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika