Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajko na twardo w kształcie serca to pomysł nie tylko na walentynkowe śniadanie dla dwojga, ale też na Wielkanoc, kiedy jajka dominują na świątecznym stole. Proponujemy podanie jajek na twardo z pysznym koperkowo-kaparowym sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz usmażonymi na patelni trójkątnymi tostami.
Do chrupkich tostów i delikatnych jajek na twardo w kształcie serc warto podać ćwiartkę pomidora i porcję białej kapusty. Odkryj własną kompozycję smaków na dobre śniadanie z jajkiem!
Przygotowanie
59 min
Krok 1
8 min
Dwa jaja ugotuj na twardo. Obierz, gdy są jeszcze ciepłe.
Krok 2
5 min
Z kartonika zrób rynienkę w kształcie litery V. Obrane jajko włóż do rynienki, przyciśnij pałeczką i ustabilizuj gumkami.
Krok 3
30 min
Włóż jajka do lodówki na ok. 30 min do wystygnięcia.
Krok 4
5 min
W tym czasie przygotuj sos majonezowy. Do majonezu dodaj posiekany koperek, posiekane kapary, sól i pieprz do smaku. (Uwaga - kapary są już słone!)
Krok 5
3 min
Następnie przygotuj tosty. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba i przekrój je w trójkąty.
Krok 6
3 min
Surowe jajko rozbełtaj na talerzu, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Krok 7
5 min
Obtocz tosty w jajku i usmaż na złoty kolor. Całość skomponuj na talerzu wedle uznania.
Krok 1
z
7
Dwa jaja ugotuj na twardo. Obierz, gdy są jeszcze ciepłe.
Krok 2
z
7
Z kartonika zrób rynienkę w kształcie litery V. Obrane jajko włóż do rynienki, przyciśnij pałeczką i ustabilizuj gumkami.
Krok 3
z
7
Włóż jajka do lodówki na ok. 30 min do wystygnięcia.
Krok 4
z
7
W tym czasie przygotuj sos majonezowy. Do majonezu dodaj posiekany koperek, posiekane kapary, sól i pieprz do smaku. (Uwaga - kapary są już słone!)
Krok 5
z
7
Następnie przygotuj tosty. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba i przekrój je w trójkąty.
Krok 6
z
7
Surowe jajko rozbełtaj na talerzu, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Krok 7
z
7
Obtocz tosty w jajku i usmaż na złoty kolor. Całość skomponuj na talerzu wedle uznania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0