Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajko na twardo w kształcie serca

(0)
59min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
7  g
Kapary
1  pęczek
Koperek
1  łyżeczka
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  plastrów
Chleb tostowy pełnozairnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.21 g
Węglowodany
29.04 g
Tłuszcze
55.6 g
Wartość energetyczna
729.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

59 min
Krok 1
8 min
Dwa jaja ugotuj na twardo. Obierz, gdy są jeszcze ciepłe.
Krok 2
5 min
Z kartonika zrób rynienkę w kształcie litery V. Obrane jajko włóż do rynienki, przyciśnij pałeczką i ustabilizuj gumkami.
Krok 3
30 min
Włóż jajka do lodówki na ok. 30 min do wystygnięcia.
Krok 4
5 min
W tym czasie przygotuj sos majonezowy. Do majonezu dodaj posiekany koperek, posiekane kapary, sól i pieprz do smaku. (Uwaga - kapary są już słone!)
Krok 5
3 min
Następnie przygotuj tosty. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba i przekrój je w trójkąty.
Krok 6
3 min
Surowe jajko rozbełtaj na talerzu, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Krok 7
5 min
Obtocz tosty w jajku i usmaż na złoty kolor. Całość skomponuj na talerzu wedle uznania.
Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 1 z 7

Dwa jaja ugotuj na twardo. Obierz, gdy są jeszcze ciepłe.

Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 2 z 7

Z kartonika zrób rynienkę w kształcie litery V. Obrane jajko włóż do rynienki, przyciśnij pałeczką i ustabilizuj gumkami.

Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 3 z 7

Włóż jajka do lodówki na ok. 30 min do wystygnięcia.

Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 4 z 7

W tym czasie przygotuj sos majonezowy. Do majonezu dodaj posiekany koperek, posiekane kapary, sól i pieprz do smaku. (Uwaga - kapary są już słone!)

Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 5 z 7

Następnie przygotuj tosty. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba i przekrój je w trójkąty.

Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 6 z 7

Surowe jajko rozbełtaj na talerzu, dodaj sól i pieprz wedle uznania.

Jajko na twardo w kształcie serca

Krok 7 z 7

Obtocz tosty w jajku i usmaż na złoty kolor. Całość skomponuj na talerzu wedle uznania.


Jajko na twardo w kształcie serca to pomysł nie tylko na walentynkowe śniadanie dla dwojga, ale też na Wielkanoc, kiedy jajka dominują na świątecznym stole. Proponujemy podanie jajek na twardo z pysznym koperkowo-kaparowym sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz usmażonymi na patelni trójkątnymi tostami.


Do chrupkich tostów i delikatnych jajek na twardo w kształcie serc warto podać ćwiartkę pomidora i porcję białej kapusty. Odkryj własną kompozycję smaków na dobre śniadanie z jajkiem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha