Jajko na twardo w kształcie serca
59min
Łatwy
2 łyżek
3
Jajko
7 g
Kapary
1 pęczek
Koperek
1 łyżeczka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 plastrów
Chleb tostowy pełnozairnisty
.
Wartości odżywcze
Białko
28.21 g
Węglowodany
29.04 g
Tłuszcze
55.6 g
Wartość energetyczna
729.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
59 min
Krok 1
8 min
Dwa jaja ugotuj na twardo. Obierz, gdy są jeszcze ciepłe.
Krok 2
5 min
Z kartonika zrób rynienkę w kształcie litery V. Obrane jajko włóż do rynienki, przyciśnij pałeczką i ustabilizuj gumkami.
Krok 3
30 min
Włóż jajka do lodówki na ok. 30 min do wystygnięcia.
Krok 4
5 min
W tym czasie przygotuj sos majonezowy. Do majonezu dodaj posiekany koperek, posiekane kapary, sól i pieprz do smaku. (Uwaga - kapary są już słone!)
Krok 5
3 min
Następnie przygotuj tosty. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba i przekrój je w trójkąty.
Krok 6
3 min
Surowe jajko rozbełtaj na talerzu, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Krok 7
5 min
Obtocz tosty w jajku i usmaż na złoty kolor. Całość skomponuj na talerzu wedle uznania.
Jajko na twardo w kształcie serca to pomysł nie tylko na walentynkowe śniadanie dla dwojga, ale też na Wielkanoc, kiedy jajka dominują na świątecznym stole. Proponujemy podanie jajek na twardo z pysznym koperkowo-kaparowym sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz usmażonymi na patelni trójkątnymi tostami.
Do chrupkich tostów i delikatnych jajek na twardo w kształcie serc warto podać ćwiartkę pomidora i porcję białej kapusty. Odkryj własną kompozycję smaków na dobre śniadanie z jajkiem!
Komentarze 0