Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lekki rosołek z dodatkami 

Aromatyczny rosół na świeżych warzywach i delikatnym mięsie drobiowym jest jednym z najbardziej lubianych przez dzieci dań. Aby dodatkowo uatrakcyjnić zawartość talerza i sprawić, by maluchy chętnie zjadły plasterki marchewki i świeżo posiekaną natkę, warto zamiast klasycznych nitek czy lanego ciasta dodać makaron w kształcie literek lub ulubionych postaci z bajek. Pysznym dodatkiem są również kosteczki z kaszy manny albo niewielkich rozmiarów pulpeciki drobiowe. 

Ulubione zupki jarzynowe 

Zupy jarzynowe są ważnym składnikiem dziecięcej diety, dlatego warto wprowadzać je do menu już od najmłodszych lat. Młodzi smakosze przepadają za wyrazistymi smakami i kolorami, dlatego świetnie się sprawdzają takie zupy, jak aromatyczna pomidorowa z ryżem czy pełna smaku ogórkowa doprawiona drobno pokrojonym koperkiem. 

Zupa ryżanka 

Małe dzieci bardzo lubią w zupie drobny makaron lub ryż, dlatego też zupa ryżanka często jest jednym z ich ulubionych posiłków przygotowywanych na pierwsze danie. Krótko gotowana na pachnącym rosole i z dodatkiem pokrojonej w kostkę włoszczyzny nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także doskonale syci i rozgrzewa. 

Kolorowe i gęste kremy 

Zmiksowane zupy mają wiele zalet – szybko można je przyrządzić, są gęste, sycące i przede wszystkim w takiej formie można przemycić wiele wartościowych jarzyn, nawet tych, które dziecko zawsze odkłada na bok. Aby zachęcić malca do spróbowania kremu, warto urozmaicić go przyciągającymi uwagę akcentami, np. kolorowym makaronem czy uszkami, ciekawym wzorem ze śmietany zrobionym na powierzchni zupy czy chrupiącymi dodatkami, np. grzankami z serem lub chipsami z boczku. Z takimi dodatkami nawet najbardziej wybredny młody człowiek z chęcią spróbuje kremu jarzynowego, groszkowego, szparagowego, a nawet ze szpinaku. 

Wyśmienita zupa na słodko 

Pyszną alternatywą wytrawnego obiadu jest słodka zupa, najczęściej przyrządzana z ulubionych owoców. W sezonie letnim na pewno każdemu domownikowi posmakuje pachnąca lasem zupa jagodowa, serwowana z roladkami naleśnikowymi faszerowanymi serkiem waniliowym. Równie smakowicie prezentuje się gęsta zupa truskawkowa z jogurtem lub owocowa z makaronem w ulubionych kształtach. Takie słodkie zupy można zagęścić kleksem śmietany lub kisielem, który nie tylko nada potrawie bardziej intensywnego koloru, lecz także zapewni niepowtarzalny smak.